×

Recensie

14 april 2016

Small Time Crooks

Broken Glass And Stains From The Past

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Excelsior Recordings

Broken Glass And Stains From The Past Small Time Crooks Roots 3.5 Small Time Crooks – Broken Glass And Stains From The Past Written in Music https://writteninmusic.com

Vier heren met baarden en snorren en hoedjes en petten uit Den Haag. Doktor Heinz, Karl Not Marx, Shorsch Heimlich en The Reverend Zwalfred Hollsteiner zweren bij een repertoire samengesteld met bluegrass, skiffle, hot jazz en swing. De samenzang herinnert aan The Mills Brothers. Ambiance en humor vormen een niet te onderschatten onderdeel in songs als Never Argue With Your Barber inderdaad geen goed idee om in de clinch te gaan met zo’n barbier gewapend met vlijmscherp scheermes. Hoewel het voor de meeste leden van Big Time Crooks al een tijdje geleden lijkt dat ze nog een barbershop zijn binnengestapt.

Met uitzondering van een verdwaalde traditional schrijven ze  hun songs meestal zelf. Rauwe  hilarische samenzang in drinking songs  als Evil Booze en Two Shots gitaar, banjo mandoline en de akoestische baskast zorgen voor een swingende vintage structuur, de kazzoo is nooit ver weg, een biertje of straffere booze evenmin.

De losgeslagen hillbilly van Thinking About my Woman en Monkey On My Back en een drifting G & B genereren een broeierige sfeer, ideaal om een feestje op te luisteren. Verassend is hun eigengereide grondig vertimmerde interpretatie van de Shaffy hit Laat Me. Het is inderdaad geen slecht idee om de heren voluit hun gang te laten gaan. Dat wordt nog eens duidelijk geîllustreerd met een tweede bonustrack, een uitgelaten, duidelijk aangeschoten ‘levende’ uitvoering van Hard To Love, de traditional die het ceedeetje opende.

Bij voorkeur in een afgeladen kroeg of op de hoek van een straat beluisteren, die dekselse Small Time Crooks.

Bonus tracks

10. Laat Me

11.  Hard To Love (Live)  1. Hard To Love
  2. Never Argue With Your Barber
  3. Chicken
  4. Evil Booze
  5. Gunt
  6. Two Shots
  7. Thinking About My Woman
  8. Monkey On My Back
  9. Cab