×

Recensie

Jazz

15 april 2018

Positie 23 Jaarlijst 2018

Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer feat. Eivind Aarset and Vladislav Delay

Nordub

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Okeh

Nordub Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer feat Eivind Aarset and Vladislav Delay Jazz 4 Sly & Robbie meet Nils Petter Molvaer feat. Eivind Aarset and Vladislav Delay – Nordub Written in Music https://writteninmusic.com

De samenwerking tussen reggaelegendes Sly & Robbie en de Noorse nu-jazzheld en trompetvirtoos Nils Petter Molvaer is best verrassend te noemen. Doe daar nog de Noorse gitarist Eivind Aarset en de Finse elektronicaspecialist Vladislav Delay bij en je bekomt een unieke, bij vlagen erg opwindende en bovenal vernieuwende kruisbestuiving. Het in Oslo opgenomen Nordub biedt een fraaie mengeling van reggae, dub en electronic jazz fusion.

Gek genoeg was het een Nederlander die de muzikanten bijeenbracht. Een eerder toevallig tot stand gekomen gesprek tussen Peter Molvaer en Mark Van Den Bergh op het Java Jazz festival 2014 over onder meer het legendarische werk van Sly & Robbie (met o.a. Black Uhuru) leidde ertoe dat Molvaer geïnteresseerd geraakte in een eventuele samenwerking. Nog meer toen naderhand bleek dat ook drummer/percussionist Sly Dunbar & bassist/gitarist Robbie Shakespeare (die nog wat bijklust als vocalist, onder meer tijdens How Long en Was In The Blues) fan waren van het werk van Molvaer. Enkele maanden later kwamen beide partijen elkaar tegen op een festival in Frankrijk. De ideale gelegenheid om het te hebben over een muzikale samenwerking, ook al is de samenstelling van deze band best ongebruikelijk. Absolute reggae-/dubhelden als Sly & Robbie in de mix samen met jazzmusici, aangelengd met elektronica? Op papier lijkt het vrijwel onmogelijk. Nordub bewijst echter het tegendeel.

Tot op zekere hoogte bouwt het collectief voort op de ervaringen van een eerdere tournee (anno 2015-2016) die voortkwam uit de samenwerking tijdens het jazzfestival in Frankrijk. Al die ervaringen liggen mee aan de basis van wat nu Nordub geworden is. Al jarenlang groeide het idee om het project terug op te pikken en haast als bij toeval vonden ze een gaatje in hun al te drukke agenda om dit zijproject te concretiseren. Natuurlijk: zijproject klinkt niet echt mooi. Het is hen natuurlijk allemaal wel degelijk menens. De focus lag in de allereerste plaats op het terdege afwerken van de albumopnames in Oslo, later volgt nog een tournee.

Net zoals in de livesetting krijgen we op Nordub een soms wat vreemd aandoende mix met Molvaer die zijn trompetlijnen soms loopt en laat echoën, Sly & Robbie die instaan voor de dubby grooves, en dan is er nog de kruising met allerhande ambientachtige elektronics en de wat zweverige gitaarpatronen van Eivind Aarset. Daarbovenop komt ook nog eens de inzet van synthgoochelaars zoals Erik Honoré en de samples van Jan Bang. Het aardige is natuurlijk dat die elkaar niet voor de voeten lopen, maar elkaar complementeren in een volstrekt aaneensluitend geheel.

Alles tezamen levert dat een quasi ongrijpbare, geestverruimende trip op die zowel fans van reggae/dub als breeddenkende liefhebbers van de jazz moet kunnen begeesteren. Het meerlagige Nordub is met zijn hybride mix van dub, reggae, jazz, blues, fusion, ambient en hedendaagse elektronica een intrigerende en vaak erg fascinerende release die per luisterbeurt steeds beter wordt. Wat initieel naar voren kwam als een wat toevallig tot stand gekomen zijproject met een voet in Jamaïca en het andere in Noorwegen is nu een meer dan volwaardige release met mystieke accenten. Overigens ziet het er sterk naar uit dat ook de livevertaling best gesmaakt zou kunnen gaan worden.  1. If I Gave You My Love
  2. How Long
  3. White Scarf In The Mist
  4. Strange Bright Crowd
  5. Norwegian Sword Fish
  6. Was In The Blues
  7. European Express
  8. Dream Drifter
  9. Rock-Stone Noah Bingie
  10. Politically Kkkorrrekkkttt