×

Recensie

Jazz

19 augustus 2015

Slowly Rolling Camera

Slowly Rolling Camera

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Edition Records

Slowly Rolling Camera Slowly Rolling Camera Jazz 4 Slowly Rolling Camera – Slowly Rolling Camera Written in Music https://writteninmusic.com

In navolging van het zeer invloedrijke Cinematic Orchestra zijn er de afgelopen jaren vanuit Engeland een flink aantal bands en projecten bijgekomen die een vergelijkbare filmische, rijke sound hebben. Slowly Rolling Camera weet met fijne, meer jazz georiënteerde elementen, die rijke, filmische sound weer een mooie stap verder te brengen.

De band is een initiatief van Edition Records eigenaar/vermaard toetsenman Dave Stapleton, drummer Elliot Bennett, blaasinstrumenten en electronics man en producer Deri Roberts en zangeres Dionne Bennett. Muzikanten die elkaar al heel lange tijd uit de Cardiff scene kenden maar pas in 2012 Slowly Rolling Camera begonnen. De band laat zich op hun gelijknamige debuutalbum helpen door een keur aan geweldige jazzmuzikanten zoals bassist Jasper Hoiby (Phronesis), gitarist Chris Montague (Troyka) en saxofonist Mark Lockheart (loose Tubes, Polar Bear).

De sound van Slowly Rolling Camera heeft dan wel een basis in de jazz maar krijgt door de toevoeging van elementen uit de triphop en drum and bass een mooie extra lading. Het geeft de filmische klanken en rijk gearrangeerde songs op het album een heerlijke weldadigheid mee. Daarnaast is Bennett een emotievolle zangeres die zowel verstild als met power, steeds exact voor de juiste sfeer zorgt.

Eigenlijk weet je door de uitstekende openingstrack Protagonist en het daarop volgende Dream A Life al dat we met een bijzondere band en album te maken hebben. Maar juist ook in composities als Outside, Fragile Grounds en het tegen jazzrock aanleunende Rolling Clouds is Slowly Rolling Camera een zeer bijzondere band waarbij de muzikanten zowel solo als in samenspel van uitzonderlijke klasse zijn.

Dat Stapleton zoveel meer kan als een geweldige pianist zijn bewijst hij met Slowly Moving Camera. Hij schreef niet alleen alle composities maar nam ook alle arrangementen voor zijn rekening. Dat de band ook zelf de spuugheldere productie voor hun rekening nam maakt dit debuut alleen maar meer indrukwekkend. Een album dat steeds weer nieuwe lagen prijsgeeft en muzikale openingen biedt. 1. Protagonist
 2. Dream a Life
 3. Rain That Falls
 4. Bridge
 5. Slowly Rolling Camera
 6. Outside
 7. Fragile Ground
 8. Two Roads
 9. River Runs Free
 10. Rolling Clouds
 11. Color