×

Recensie

Jazz

18 december 2017

Slow Is Possible –

Moonwatchers

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Clean Feed

Moonwatchers Slow Is Possible Jazz 4.5 Slow Is Possible – Moonwatchers Written in Music https://writteninmusic.com

Even kennis maken. Slow Is Possible is een Portugese bende, bestaande uit cellist André Pontifice, altsaxofonist Bruno Figueira, drummer Duarte Fonseca, gitarist en electronicaman Joao Clemente, pianist Nuno Santos Dias en contrabassist Ricardo Sousa. Voor wie wat bekend is met de Portugese jazz scène, zijn dit vast geen onbekenden. Moonwatchers is overigens het tweede werkstuk van deze groep, na hun debuut Slow Is Possible (2015).

De muziek van deze bende voelt aan als een overweldigende pletwals en situeert zich tussen jazz, rock en zotte avant-garde. In zeven, soms aardig gerekte composities maakt het Slow Is Possible sextet een indruk die zeker niet licht te nemen is. De enorme rijkheid aan bronnen, geluiden en ideeën maakt overigens dat Moonwatchers écht een stevige aanrader geworden is. Zo beschrijft de groep zichzelf als een “kamerband voor de nieuwe eeuw”.

Op zich geeft dat al een indruk, maar wat deze revelatie kenmerkt is vooral een maar al te zelden gehoorde frisheid. Moonwatchers moet het hebben van onder meer dynamiek en ritmiek, al worden de groepsleden vooral aangedreven door een gezamenlijke liefde voor experimentele, progressieve muziek. Dat ze daarbij gebruik maken van uiteenlopende bronnen gaande van klassiek, postmodern tot post-rock, metal en zo meer is geen bezwaar. Ook al omdat het allemaal geweldig goed in elkaar steekt en een dik uur lang de aandacht van luisteraar naar zich toezuigt.

Deze groep kan zowel overweldigend zijn, neem bijvoorbeeld de door waanzin gekenmerke opener The Lion Dance, als poëtisch/suggestief en uiterst verfijnd uit de hoek komen, zoals onder meer tijdens het sensuele Chasing Bukowski. Zij nemen overigens geen genoegen met conformisme, wat ook te horen is in de vaak krachtige, soms hondsbrutale muziek op dit album. Net op het moment dat je gewoon raakt aan de rustigere passages, schrik je weer op van momenten die opvallend ruiger en vuiler klinken. Kortom: ze weigeren om op veilig te spelen, wat enorm bevrijdend werkt.

Het door Joaquim Monte in Lissabon geregistreerde Moonwatchers neemt dan wel een ruwe en chaotische start, gaandeweg wordt duidelijk dat deze groep verschillende registers bedient. Een jonge, getalenteerde groep hoor je hier, met een erg volwassen muzikaal werkstuk. Wat een knap album of zoals we eerder al aangaven: dikke aanrader, zeker voor wie zijn oren graag leent aan progressievere jazz (en rock). Moonwatchers is dan ook een heerlijk album om te koesteren, zeker voor wie de vaak tenenkrullende, al te steriele middle of the road bagger op de radio niet meer aankan.

Foto: Alfonso Bastos  1. The Lion Dance
  2. Catching Bukowski
  3. Hunting Weather
  4. At Land
  5. Barely Visible
  6. Moonwatchers
  7. Therefore (reprise)