×

Recensie

Alternative

27 september 2018

Slow Crush

Aurora

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Holy Roar

Aurora Slow Crush Alternative 3.5 Slow Crush – Aurora Written in Music https://writteninmusic.com

Slow Crush is een half Engelse/half Belgische band die in 2017 met een eerste EP kwam: Ease. De muziek van de band sloot mooi aan bij de groeiende (her)waardering voor dromerige dan wel harde shoegaze. Het was dit soort muziek die begin jaren negentig, met bands als My Bloody Valentine, Lush, Ride en Slowdive – en in hun kielzog vele anderen – een korte periode ruim baan had gekregen op de betere poppodia en in de alternatievere muziekmedia. Rond 2014 waren juist deze bands ook weer aan een opvallende opmars begonnen.

Op het debuutalbum klinkt Slow Crush over het algemeen wat steviger dan op de EP, al zijn de vocalen van Isa Holliday nog net zo dun en zweverig als op Ease. ‘Intens als een trieste droom maar tegelijk ook vurig en meeslepend’, werd onlangs al over de band gezegd.

Glow is de uptempo opener, een stevige wervelwind met ijle zang. Heerlijk om die klanken weer te horen, want hoe je het ook wendt of keert, het is toch alsof je in een tijdmachine naar pakweg 1991 stapt. Het blijft echter bij een fijne associatie want Slow Crush valt niet op rechtstreekse imitatiedrang te betrappen op Aurora.

De band laat op het lekker dreinende Drift een fijne break toe om vervolgens weer fraai aan te zwellen. Tremble blijft daarentegen traag en dromeriger, het is een van de betere songs.

Een aantal malen zitten de staffe drums en Holliday’s dunne zang elkaar wat in de weg en speelt een gebrek aan melodie, hooks en verrassing/experiment de band wat parten (Shallow Breath, Beached). Op die punten kan de band nog verbeteren. Gelukkig horen we halverwege de plaat Aid And Abet, een track die je dan weer gemakkelijker vastgrijpt, met zijn stuiterende ritmiek overgaand in een slepend vervolg. De doortocht naar Collide is vervolgens bijzonder mooi. De intrigerende, ingetogen start is het begin van een fraai luisteravontuur (‘Slowly… we collide…’). Hier houdt Slow Crush het kalm in een landschap van heldere gitaren, galm en verre toms. Met Aurora sluit de band overtuigend af. Het kwartet laat wederom horen in het langzamere, meer open werk een sterke impact te kunnen maken. Maar dat was eerder met Ease al duidelijk geworden.

Slow Crush is dit najaar volop te zien in Nederland:

 • 29 september – Vondelbunker, Amsterdam
 • 5 oktober – Rocktober/De Bliksem, Den Helder
 • 8 november – Stroomhuis, Eindhoven
 • 7 december – Kaffee ‘t Hof, Middelburg
https://www.youtube.com/watch?v=ZbE1MPu3RUU


 1. Glow
 2. Drift
 3. Tremble
 4. Shallow Breath
 5. Aid And Abet
 6. Collide
 7. Beached
 8. Aurora