×

Recensie

Electronic

04 november 2015

Skylar Spence

Prom King

Geschreven door: Ron de Joode

Uitgebracht door: Carpark Records

Prom King Skylar Spence Electronic 3.5 Skylar Spence – Prom King Written in Music https://writteninmusic.com

Skylar Spence is de nieuwe schuilnaam voor ene Ryan DeRobertis, die voorheen opereerde onder de naam Saint Pepsi, maar anticiperend op gedonder met de gelijknamige frisdrankenfabrikant op voorhand ervoor heeft gekozen om de artiestennaam maar te wijzigen.

DeRobertis is een typisch produkt van de hedendaagse muziekindustrie, die via onafhankelijke platforms als Bandcamp, Soundcloud en met hulp van blogs bekendheid heeft verworven. Ook het muzikale idioom waarin hij actief is, zal meer vragen dan herkenning oproepen. Want de muziek van Skylar Spence (en voorheen Saint Pepsi) was een kruising tussen vaporwave, future pop, nu disco , slow jam en gibber boogie. Voor de gemiddelde luisteraar wellicht nietszeggende en vooral ook nutteloze aanduidingen. Laten we het maar erop houden dat de muziek die DeRobertis maakt gewoon een mix is van pop, disco en electronica met hier en daar een knipoog naar het verleden.

Prom King is het debuutalbum van Skylar Spence, Saint Pepsi 2.0 dus eigenlijk. En onder deze naam heeft DeRobertis al een hele berg muziek uitgebracht. Muziek die razendsnel wordt gemaakt, uitgebracht en wordt gedeeld en verspreid, daar waar in vroeger dagen er eerst een heel apparaat op gang geholpen moest worden om muziek uit te brengen en aan de man te brengen. De huidige generatie jonge digitale vormgevers gaat wat dat betreft dan ook radicaal anders te werk en is muziek vaak een momentopname.

Op het eerste gehoor is Prom King een aardig album vol flikkerende en krakende electropopdisco, dat vooral een produkt is van deze tijd. Gemaakt met minimale middelen en met de snelheid van een Intel i7-processor klinkt het ook allemaal jachtig en snel. Prom Kings past dan ook prima in de huidige tijdsgeest. Het heeft geen diepgang, maar tegelijkertijd is het ook weer niet helemaal inhoudsloos. In het ene nummer is het vooral bubblegum wat de klok slaat (Prom King, I Can’t Be Your Superman), terwijl het even later zo uit de 80’s lijkt te zijn gerold (het als een Prefab Sprout op acid klinkende Fall Harder). En zo slingert het van het ene uiterste naar het andere, zonder dat Prom Kings een onsamenhangend, bij elkaar geraapt zooitje is. Er wel degelijk een lijn te ontdekken in de 11 tracks, die in de drie kwartier speeltijd voorbij komen.

Met Prom Kings heeft DeRobertis een best wel aanstekelijk en vooral dansbaar album gemaakt, dat het verdiend om gehoord te worden. Zonder uitzondering ademen de nummers een onschuldig enthousiasme uit, waarbij de luisteraar constant op het verkeerde been lijkt te worden gezet, maar bij meerdere luisterbeurten een album wordt voorgeschoteld, dat dertig jaar popmuziek samenvat in drie kwartier electronische bubblefun. Voor in bed, bad en de tuin. En nog veel meer plekken.

Tracklist Prom King

 1. Intro
 2. Can’t You See
 3. Prom King
 4. I Can’t Be Your Superman
 5. Ridiculous!
 6. Fall Harder
 7. Bounce Is Back
 8. Affairs
 9. All I Want
 10. Cash Wednesday
 11. Fiona Coyne


 1. Intro
 2. Can't You See
 3. Prom King
 4. I Can't Be Your Superman
 5. Ridiculous!
 6. Fall Harder
 7. Bounce Is Back
 8. Affairs
 9. All I Want
 10. Cash Wednesday
 11. Fiona Coyne