×

Recensie

Alternative

16 juli 2015

Skip & Die

Cosmic Serpents

Geschreven door: Bart Veenstra

Uitgebracht door: Crammed Discs

Cosmic Serpents Skip & Die Alternative 4 Skip & Die – Cosmic Serpents Written in Music https://writteninmusic.com

Een genre toewijzen aan de muziek van Skip & Die zal waarschijnlijk niet de meest eenvoudige opgave zijn. Is het reggae, is het jungle, is het hiphop, is het wereldmuziek? Of toch electro? Of wellicht gewoon een combinatie van al die genres die samengevoegd kunnen worden door wat het Skip & Die-genre genoemd kan worden. Net als voorganger Riots In The Jungle kan ook het nieuwe album van Skip & Die, Cosmic Serpents genaamd, een voltreffer genoemd worden.

Of het beter is geworden dan het eerste album, met hoogschieters als Riots In The Jungle, La Cumbia Dictadura en Love Jihad, is echter nog maar de vraag. Het gevaar voor bands met een zeer succesvolle eerste plaat is dat de verwachtingen bij een tweede album erg hoog zijn en als die dan vervolgens van relatief hetzelfde niveau is, ziet men dat al gauw als een teleurstelling. Maar teleurstellend is Cosmic Serpents zeker niet.

Zangeres Catarina Aimée Dahms, beter bekend als Cata.Pirata, weet opnieuw de luisteraar te veroveren door je mee te nemen door de Afrikaanse, maar ook Zuid-Amerikaanse jungle. Misschien wel net zo belangrijk voor de muziek van Skip & Die is Jori Collignon, de producent van de band en tevens bekend van C-Mon & Kypski en Nobody Beats The Drum. Verder doen ook Gino Bombrini (percussie en gitaar) en Daniel Rose (die volgens Cata.Pirata alle snaarinstrumenten kan bespelen) hun werk op de nieuwe plaat.

De Zuid-Afrikaans/Nederlandse groep heeft ook op het nieuwe album weer een aantal zeer dansbare nummers staan. Met Isla Psicotrópica lijkt het alsof Skip & Die de luisteraar letterlijk de jungle in sleurt, getuige de vele dierengeluiden en natuurlijke geluiden op de achtergrond. Met Cosmic Serpents, het titelnummer van het album, heeft de band een hit te pakken die zo nu en dan al werd gedraaid op de radiostations. Cata.Pirata haalde haar inspiratie voor dit nummer, of eigenlijk het hele album, uit het boek The Cosmic Serpents, waarbij het erop neer komt dat alles in de wereld met elkaar connected is. De wereld is één dus.

Gedurende de ‘reis’ tijdens dit album doen we tijdens Maloya Magic een bezoekje op het Franse eiland Reunion, gelegen ten oosten van Madagaskar. Het Maloya-genre is één van de belangrijkste genres op dit eiland en kent zijn origine in de muziek van Afrikaanse en Malagassische slaven. Perpetual War is vervolgens een liedje over de oorlog die geen einde kent, maar vanaf Space Girls gaat Skip & Die helemaal los. Ook hier laat Skip & Die zien niet bang te zijn om iets uit te proberen en er zomaar een heerlijke psychedelische rocktrack uit te gooien, waarna met Mami Wata opnieuw een nummer komt die het vooral op de festivals erg goed zal doen. Vervolgens komt met Nine Dimensions alweer een nummer dat werkt als het drinken van energydrink, waardoor Mañana als volgend en erg rustig nummer goed uitkomt.

Skip & Die dendert nog even door, want met Sunshine Rebellion Gang volgt opnieuw een erg dansbare track, samen opgenomen met de Egyptische DJ Islam Chipsy, waardoor je, je tijdens het luisteren van dit nummer als het ware je zelf kan wanen in de Egyptische woestijn. Vervolgens is met Burning Bridges een typische radiohit te horen, al wil dat niet meteen zeggen dat het een slecht nummer is. Integendeel zelfs. De band liet het nummer al eens live horen bij DWDD en Pauw. Met Youth With A Skull wordt de reis, al dobberend op zee, op rustige wijze afgesloten.

Is Cosmic Serpents een album die je rustig vanuit je huiskamer kan gaan luisteren? Nee, tenzij je, je erg moe voelt en wel wat energie kan gebruiken. Net als de vorige plaat is ook de muziek op deze plaat vooral geschikt voor live-optredens van Skip & Die, waarbij vooral zangeres Cata.Pirata er altijd in slaagt om het publiek mee te krijgen. Mochten ze binnenkort nog eens bij je in de buurt zijn zou het een gemiste kans kunnen zijn als u het bijwonen van het optreden laat schieten. 1. Isla Psicotrópica
 2. Cosmic Serpents
 3. Maloya Magic
 4. Perpetual War
 5. Wake Up (Interlude)
 6. Space Girls
 7. El Apocalipsis (Interlude)
 8. Mami Wata
 9. Nine Dimensions
 10. Mañana
 11. Sunshine Rebellion Gang
 12. Burning Bridges
 13. Youth With A Skull