×

Recensie

Alternative

30 mei 2014

Sivert Høyem

Endless Love

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Hektor Grammophon

Endless Love Sivert Høyem Alternative 4 Sivert Høyem – Endless Love Written in Music https://writteninmusic.com

Met de prachtband Madrugada als basis verkreeg Sivert Høyem in thuisland Noorwegen de status van superheld. Ook op het solo pad bleef deze reputatie ongewijzigd. Terecht: Zijn vierde solo album Endless Love is zijn sterkste album tot nu toe.

Madrugada brak gelijk met hun debuutalbum Industrial Silence in 1999 vanuit Noorwegen internationaal door. De band had in de geweldig powerfulle gitarist Robert Burås en de krachtige en rijk in emoties schakerende zanger Høyem een ideaal tandem dat niet alleen in de studio maar zeker ook op het podium een enorme kracht en emotie wist te verzetten. Het onverwachte overlijden van Burås op nog maar 31 jarige leeftijd (hij werd met zijn gitaar in zijn handen dood in zijn appartement aangetroffen) betekende na 3 erg goede studio albums en 1 indrukwekkend live album het einde van de band. Een laatste album, waarvan de opnamen al waren begonnen, werd door Høyem en bassist Frode Jacobson afgemaakt en postuum onder de bandnaam in 2008 als laatste wapenfeit uitgebracht.

Terwijl de band nog bij elkaar was bracht Høyem reeds een eerste solo album uit. Ladies and Gentlemen of the Opposition (2004) bleef weliswaar dicht bij het geluid van zijn band maar liet ook een meer ingetogen kant van de geweldige zanger zien. Het met The Volunteers gemaakte Exiles in 2006 had een wat opgewekter, positievere sound dan Madrugada en maakte wederom indruk. Nog geen jaar na die release overleed Burås en waren de jaren daarop gevuld met het uitbrengen van het laatste Madrugada album en het ondernemen van een grootse, wereldwijde afscheidstour. Met de vervolgalbums Moon Landing (2009), Low Slow Distance (2011) maakte Høyem vervolgens duidelijk ook op eigen kracht de wereld muzikaal te kunnen veroveren.

Dat Høyem’s krachtige stem met de jaren ook steeds meer soul krijgt laat het nieuwe album Endless Love prominent horen. Het album kent 10 super aanstekelijke tracks die hoe verschillend ze ook klinken, van de prachtige pianoballade Inner Vision, het indringende Little Angel tot aan het stevig stuwende Wat Tyler en het dreigende, glorieuze Görlitzer Park, een mooie coherentie vertonen. Høyem imponeert optimaal met zijn zelfgeschreven prachtsongs die lekker rafelig klinken en immer een intrigerende donkere sfeer hebben. Zoals het beste dat Madrugada ook te bieden had. Met een krachtige dan weer subtiel spelende groep muzikanten weet Høyem op Endless Love steeds de juiste emoties te raken. Zijn stem klinkt beter dan ooit, zowel in de rockers als de ballads. Hij bewijst op zijn nieuwe album nog steeds een van de meest belangwekkende rockzangers te zijn. Met Endless Love heeft hij ook nog eens zijn beste soloalbum tot nu toe gemaakt.

Nog maar 38 jaar oud staat Høyem met Endless Love wederom op een kantelpunt in zijn carrière. Vlak na de opnamen van Endless Love overleed manager Per Eirik Johansen, de man die vanaf zijn eerste muzikale stappen bij hem was. Na de dood van Burås en de dood van Johansen zijn de twee meest belangrijke mensen binnen zijn muzikale carrière hem reeds voor zijn 40ste ontvallen. Met zijn beste album onder de arm zal hij nu op eigen kracht de wereld gaan betreden.

Ter gelegenheid van zijn nieuwe album geeft Sivert Høyem op vrijdag 6 juni een concert in de Oosterpoort in Groningen.  1. Endless Love
  2. Enigma Machine
  3. Handsome Savior
  4. Inner Vision
  5. Free As A Bird / Chained To The Sky
  6. Little Angel
  7. Wat Tyler
  8. Görlitzer Park
  9. At Our Evening Table
  10. Ride On Sisters