×

Recensie

Roots

24 augustus 2017

Siv Jakobsen

The Nordic Mellow

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Siv Music

The Nordic Mellow Siv Jakobsen Roots 4.5 Siv Jakobsen – The Nordic Mellow Written in Music https://writteninmusic.com

Zoveel singer songwriters, zoveel klanken. Zoveel singer songwriters, zoveel belevingen. Je onderscheiden als singer songwriter is dan ook niet iedereen gegeven. Je stem kan het verschil maken, de manier waarop je emotie draagt, de manier waarop je gevoel weet over te brengen, je liedjes doen ertoe, waar je over zingt, hoe je je liedjes brengt en hoe ze klinken. Siv Jakobsen, uit Noorwegen, slaat met haar debuut op alle vlakken de spijker op de kop.

Haar stem heeft het mystieke van Noorse fjorden, van mist over het land die heel langzaam op komt zetten, dan weer optrekt en die je adem beneemt bij de toverachtige wijze waarop het landschap er onder verandert. Er is een tedere kant aan haar stem die je ademloos laat luisteren, als ze haar kleine liedjes zingt en die tegelijk scherp kan zijn in klank en zeker ook in haar teksten. Analoog aan Freya, godin van liefde, vruchtbaarheid en schoonheid, laat ze zowel haar tedere, liefdevolle kant horen en kan ze vurig zijn. Wees gerust, ook zonder deze wat bloemrijke beschrijvingen, haar stem is er een die je aandacht weet te vangen en die je vasthoudt.

Siv doet dat in tien liedjes die voor een belangrijk deel gaan over liefde; liefde met een randje, liefde die schuurt, liefde die niet werkt of niet meer werkt. Je zou kunnen zeggen dat dat resulteert in eenduidige liedjes waar je snel klaar mee bent door de eenvormigheid of waarvan de stemming zich wel laat raden als je het eerste nummer gehoord hebt. Niets is minder waar: de tien nummers op dit album hebben onderling een grote variatie. En het is niet alleen dat: de opbouw van de nummers, de zanglijnen en instrumentatie bij elk nummer opnieuw bieden telkens een nieuw panorama waarin de stem van Siv bijna danst op de zanglijnen. Stemmig dansend, steeds centraal, veelal met een intieme verstilling in de nummers.

Ze maakte al indruk met haar ep The Lingering die ze in 2015 uitbracht. Dit album maakt duidelijk dat ze zich zowel in het schrijven van liedjes als in haar zang verder ontwikkeld heeft. De arrangementen van de nummers verzorgde ze zelf met Matt Ingram; de nummers zijn ook binnen kaders met orkestratie klein gehouden. Smaakvol is het sleutelwoord voor de productie en voor de arrangementen. De strijkarrangementen op het album zijn vormgegeven door Christian Li; hij is erin geslaagd om de arrangementen steeds meer te laten zijn dan slechts aanvullend op de muziek zonder daarmee af te leiden van de feitelijk de hoofdrol die de stem op het album heeft.  Change is een voorbeeld van orkestratie waarin veel gebeurt en die tegelijk nooit over de kop gaat. Luister ook maar eens goed naar haar teksten: Siv speelt daarin met gemak donkere kaarten. Dat zelfde Change is daar een voorbeeld van.

Zeker, de vaardigheden van Matt Ingram als producer van het album, die eerder werkte met The Staves, Laura Marling, Katie Melua, Tom Odell, Michael Kiwanuka, Jake Bugg en Florence and the Machine, dragen eveneens bij aan de klank van het album. Tegelijk, de basis waarmee Matt als producer werkte, moest op zijn minst in orde zijn. Liedjes met een hoofdletter L en haar specifieke mystieke en warme stem nam Siv al mee. Hoogtepunten? Het album kent er tien. Alle tien nummers zijn verschillend en het hele album verdient het om geluisterd te worden. En geluisterd. En geluisterd. Ja, zo mooi is het zeker. Shallow Digger valt op door zijn arrangement en percussie en een mooi accent zit er in Like I Used To, dat moet opgemerkt, als de stem klinkt van Bear’s Den Andrew Davie. Dat geeft een extra dimensie aan het nummer. Als er al een kanttekening gemaakt moet worden, dan is het dat het album aan de korte kant is.

Er zijn niet veel singer songwriters die hun klanken zó tot je weten door te laten dringen. Singer songwriters die je zo weten mee te nemen in de beleving van de emotie in hun liedjes. Zij die het doen, onderscheiden zich. En doen dat niet zelden vanaf jonge leeftijd. Goed, het is altijd de vraag of iemand dat onderscheid dan blijvend weet te maken. Muzikale geestverwanten als Laura Marling, Ane Brun en Damien Rice lukt dat; de ene misschien wel meer dan de ander. Met haar debuutalbum gooit Siv hoge ogen en weet ze een visitekaartje af te geven met muziek en met een stem die raakt. Als je dit album beluistert én het raakt jou, dan gun je haar en de mensen die eveneens door dit album gegrepen worden, dat er nog meer, veel meer van haar muziek mag volgen. Het is waarlijk een pracht van een album.

In september bezoekt ze Nederland:  28 september speelt ze in Utrecht, 29 september in Nijmegen, 30 september in Amsterdam. Bovendien treedt ze op op het Explore the North festival in Leeuwarden op 25 november.

Tracklisting The Nordic Mellow:

 1. To Leave You
 2. Change
 3. Shallow Digger
 4. Crazy
 5. Blanket
 6. Like I Used To
 7. Not Alone
 8. Berry & Whythe
 9. We Are Not In Love
 10. Space


 1. To Leave You
 2. Change
 3. Shallow Digger
 4. Crazy
 5. Blanket
 6. Like I Used To
 7. Not Alone
 8. Berry & Whythe
 9. We Are Not In Love
 10. Space