×

Recensie

Roots

16 mei 2019

Siskiyou

Not Somewhere

Geschreven door: Leon Pouwels

Uitgebracht door: Constellation

Not Somewhere Siskiyou Roots 4 Siskiyou – Not Somewhere Written in Music https://writteninmusic.com

Dat het Canadese Vancouver meer te bieden heeft dan schaatsen en omgeven van een prachtig landschap is weet lang niet iedereen. Maar degene die bekend met de muziek van Great Lake Swimmers zijn kunnen hiervan wel een voorstelling maken. Hun indiefolk ademt het lastig trotseerbare berglandschap uit, wat voor schilder en televisiepersoonlijkheid Bob Ross als inspiratiebron voor zijn kitscherige kunstwerken kan dienen. Genoemde band heeft ook wat van dat oubollige wollige in zich. Als basis van het daaruit voortkomende Siskiyou staan hier oerleden Colin Huebert en Erik Arneson. Eerstgenoemde verlaat na hun meest succesvolste periode de band, om zich op dit nieuwe project te richten.

Op de vierde plaat Not Somewhere blijkt dat er hier ondertussen sprake is van een soloproject. Colin Huebert speelt vrijwel alles zelf in. De folk is hier voornamelijk de basis, zeker niet het uitgangspunt. De groei is hoorbaar in de meer donker gekleurde indierock. Waar Great Lake Swimmers vooral breekbaar is, laat hij hier bewust wat rauwheid toe. Schoonheid zit niet alleen in perfectie gevangen, maar juist veel meer in het avontuurlijke en vooruitstrevende. Stop Trying is muzikaal nog prima plaatsbaar op een Great Lake Swimmers album, maar de fluisterende zang maakt bij mij meer indruk dan die kenmerkende hoge vocalen. Bijna verhalend introduceert Huebert zichzelf, om vervolgens in volle rust de song af te ronden.

Hierna trekt hij ons de diepte in. Onheilspellend krijgen we duistere countryrock voorgeschoteld, waarbij de ruwe zang op What Ifs zelfs herinneringen aan de donkere cocaïne periode van David Bowie oproept. Not Somewhere is niet zomaar luisterpop. Om de meerdere lagen te doorgronden vraagt Siskiyou om de aandacht er volledig bij te houden. Dit kost weinig extra inspanning, de onverwachte wendingen zijn zo overduidelijk aanwezig, dat het een natuurlijk proces vormt. The End II /// Song of Joy laat zich door de sensuele samenzang als een muzikaal eerbetoon aan de Canadese popdichter Leonard Cohen wegluisteren. Dat hier juist de viool voor het rockrandje zorgt en daarmee de gitaar vervangt is een van de geslaagde wentelingen die de plaat rijk is. De rammelende begeleiding maakt het een knus lo-fi project, waarbij je het gevoel krijgt dat het met een groep vrienden op een druilerige avond is opgenomen.

Het spookachtige Nothing Diseaseinclusief jengelende achtergrondzang wordt hier als een van de hoogtepunten van de plaat beschouwd . De vooruitziende Huebert blik laat ook typerende Europese elementen toe, hoorbaar in het Britpop gitaarspel van Her Aim Is Tall. De treurnis van het ontregelende instrumentale Unreal Erections /// Severed Heads [Alternate Outro] past zeker niet op het veilige Great Lake Swimmers werk, hier is het een verademing. Siskiyou verbreedt zichzelf door meerdere invloeden en stijlen te omarmen, waardoor ze zichzelf van toekomstige groeimogelijkheden verzekeren. 1. Stop Trying
 2. What Ifs
 3. Temporary Weakness
 4. The End II /// Song Of Joy
 5. Untitled 32 (Live Off Of The Land)
 6. Dying Dying Dying /// Wake Wake Wake
 7. Unreal Erections /// Severed Heads
 8. Nothing Disease
 9. Silhouette
 10. Her Aim Is Tall
 11. Stop Trying (Jubilant Reprise)
 12. Unreal Erections /// Severed Heads (Alternate Outro)