Recensie

08 oktober 2011

Siskiyou

Keep Away The Dead

Geschreven door: Eric Rijlaarsdam

Uitgebracht door: Constellation

Keep Away The Dead Siskiyou Alternative 4 Siskiyou – Keep Away The Dead Written in Music https://writteninmusic.com

Siskiyou is niet alleen een county in de staat Californië, maar ook een Canadese folkband met een experimentele inslag. De band werd aanvankelijk gevormd door Colin Huebert en Erik Arnesen, beide bekend van Great Lake Swimmers. Inmiddels is de band met Peter Carruthers en Shaunn Watt aangevuld tot een viertal en op het tweede album Keep Away The Dead wordt de band bovendien bijgestaan door een flink aantal gastmuzikanten.

Met de titeltrack die Keep Away The Dead opent, zet Siskiyou meteen de toon van het album. Het folknummer wordt opgesierd door allerlei experimentele elementen, zoals de drumpartij in het tweede gedeelte van het nummer. Deze lijkt eigenlijk helemaal niet bij de rest van de muziek te passen, maar is juist daardoor reuze interessant. Twigs And Stones is een mooi opgebouwd nummer met een hoofdrol voor verschillende blaasinstrumenten die aan het eind een klein beetje ontsporen. De zang in deze song klinkt zeer emotioneel en doet nogal aan die van Arcade Fire’s Win Butler denken.

Het rustige So Cold ademt een echte woestijnsfeer en in deze track zijn het vooral de strijkers die opvallen. Revolution Blues, een cover van Neil Young, is een redelijk traditionele folkrocksong, die door de prominente harmonica wel wat aan Sixteen Horsepower doet denken. De zang lijkt hier nogal op die van Neil Young zelf.

Dear Old Friend wordt vooral gekenmerkt door de prachtige lap steel en pedal steel en een wat vaag gedeelte tegen het eind van het nummer. Het begin van Not The Kind ademt door de harmonica drone en de piano een spookhuissfeer. De zang gaat hier opnieuw richting die van Win Butler, maar het nummer doet ook wel aan The Veils denken.

Fiery Death is een erg mooie, experimentele song met drums die opeens invallen en andere onverwachte dingen, waaronder wat voorzichtige elektronica. Dat Siskiyou ook gewoon rustige folkliedjes kan maken laten horen in Sing Me To Sleep en Where Does That Leave Me. Keep Away The Dead wordt echter afgesloten met het meer experimentele, zij het rustige Dead Right Now.

Keep Away The Dead is gewoon een prachtplaat, waar eigenlijk maar één ding op aan te merken is en dat is de speelduur. Met iets meer dan 33 minuten is het album gewoon veel te kort.  1. Keep Away The Dead
  2. Where Does That Leave Me
  3. Twigs And Stones
  4. So Cold
  5. Revolution Blues
  6. Dear Old Friend
  7. Not The Kind
  8. Fiery Death
  9. Sing Me To Sleep
  10. Dead Right Now