×

Recensie

Rock

08 maart 2013

Sir Yes Sir

We Should Talk

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: EMI

We Should Talk Sir Yes Sir Rock 3 Sir Yes Sir – We Should Talk Written in Music https://writteninmusic.com

Antwerpen is een beetje het Utrecht van Vlaanderen. Komt en band uit die contreien, ben je als muziekliefhebber al snel geneigd om net even wat beter op te letten. Alsof er in die steden iets uit de kraan komt vloeien dat men elders niet heeft. Al zou je dat dan van Volendam ook weer kunnen zeggen, maar dan ben je ineens een stuk minder credible. Enfin, Sir Yes Sir dus. Uit Antwerpen. Die band met dat uilskuiken op de cover van het debuut We Should Talk. Doet het de plaats van oorsprong eer aan? Zekers!

Het moet echter gezegd dat de band rond de Antwerpse multi-instrumentalist Tijs Delbeke zwalkend over de finish gaat. We Should Talk staat bomvol van de ideeën en die creatieve explosie mist daardoor een rechte lijn die het van begin tot eind uitluisteren en opnieuw opzetten van het album een beetje in de weg zit. Wie er echter met precisie zijn weg doorheen vindt, zal genoeg te genieten hebben. Liefhebbers van recht-toe-recht-aan vuige (stoner)rock komen zeker aan hun trekken met lekker dorstampende tracks als Longing = Good Taste en Smiling (What Have We Come To Be?). Terwijl zij die van meer experimenteel werk houden zeker de oren zullen spitsen voor Where Are We Going, dat een duister gitarenpalet combineert met opwindend jazzy saxofoonklanken. Die saxofoon is trouwens ook erg fijn aanwezig in het erg lekker doortimmerende The Owl.

Tegenover die puike tracks staan nummers als de ietwat aarzelend klinkende opener Shelter, het wat makke Save Me en afsluiter Tonight At Noon die de eigenzinnigheid van de betere tracks van het album ontberen. Absoluut niet slecht (her en der dringt zich de gedachte aan Nederlandse band Johan op – en dat is complimenteus bedoeld) maar een beetje gezichtsloos en dat is toch wat jammer. Temeer daar we het over de beste tracks nog niet hebben gehad; het samen met Roos Reebergen (Roosbeef) geschreven I Lie Myself To Sleep Again, dat inhoudelijk nog dagenlang rond zingt in je hoofd en het alle kanten op slingerende, maar nergens de grote lijn uit het oog verliezende Ideas For A Waste Of Time, dat enorm intrigeert en ook bij meerdere luisterbeurten het gevoel geeft dat er nog iets onder de oppervlakte verstopt zit. Dat laatste is een eigenschap die het hele album wel iets meer had kunnen gebruiken. Al met al een prima en verrassend album, zij het wat incoherent. Maar op de momenten dat het raak is, geldt dat Sir Yes Sir ook direct een bull’s eye gooit.

Sir Yes Sir – We Should Talk

 1. Shelter
 2. Ideas For A Waste Of Time
 3. Longing = Good Taste
 4. She (
 5. Keep The Horsemen Out
 6. Save Me
 7. The Owl
 8. Smiling (What Have We Come To Be?)
 9. I Lie Myself To Sleep Again
 10. Life Abuse
 11. Where Are We Going?
 12. Tonight At Noon