×

Recensie

25 juni 2018

Sink Ya Teeth

Sink Ya Teeth

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Hey Buffalo

Sink Ya Teeth Sink Ya Teeth Alternative 4 Sink Ya Teeth – Sink Ya Teeth Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Norwich, Engeland afkomstige electrofunkduo Sink Ya Teeth bestaat pas sinds 2015, maar toch gaat het al hard met hun populariteit. Dit is voornamelijk te danken aan een slimme opbouw van cultstatus door het uitbrengen van een eigen ‘tijdschriftje’ en singletjes op kleine schaal. Een ouderwetse punkmentaliteit, zeg maar.  Fans pikten het snel en gretig op, terecht. Zoveel ‘buzz’ ging ook bij de radiostations en platenmaatschappijen niet ongemerkt voorbij. Je kan dus zeggen dat het duo in een slim zelf gepromoot luxepakket zat, waar een debuutalbum slechts een kwestie van tijd was.

Dat selftitled debuutalbum is er nu. Zelfgeschreven, opgenomen en geproduceerd: een echte do-it-yourself mentaliteit. Gewapend met voornamelijk basgitaar, drumcomputer en synth vuren ze het ene catchy liedje na het andere op ons af. Vooral die basgitaar zorgt voor een funky randje en de heerlijke samenzang houdt ergens het midden tussen postpunk en disco. Qua elektronica zijn er harde kicks, conga ritmes, dof dreunende housebeats en synths. De sfeer is altijd analoog en rauw, maar de uiteindelijke toon varieert sterk per liedje. Zo is If You See Me een stevig monotone house-stamper, mengt Complicated funky baslijnen met poppy zang, is er sleazy met neon doordrenkte 80’s pop op Glass en horen we zelfs een vleug darkwave op The Law.

Het zou niet moeten werken, want het duo laat totaal niets nieuws horen. Alle invloeden klinken bekend en de analoge punky synthfunk is eigenlijk een beetje oubollig en achterhaald. Zelf horen we naast de al aangehaalde invloeden onder andere: ESG, Hot Chip, LCD Soundsystem, 90’s Mellow House, UK Garage en Industrial. Toch werkt het, omdat de samenzang heerlijk is, de kicks rauw zijn, de beats je kamer inbeuken, synths dat bevreemdende sci-fi randje hebben en de funk en (disco)pop het helemaal aanstekelijk maken. Sink Ya Teeth heeft het dus voor elkaar gekregen om verschillende, uitgekauwde retrogeluiden met elkaar te mixen en uit te komen op iets dat fris en eigenzinnig is.  1. Freak 4 The Kick
  2. If You See Me
  3. Substitutes
  4. Petrol Blue
  5. Friends
  6. Complicated
  7. Glass
  8. Pushin'
  9. Control
  10. The Law