×

Recensie

Pop

19 januari 2016

Simple Minds – (Deluxe

Once Upon A Time

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Virgin Records

Once Upon A Time Simple Minds Pop 3.5 Simple Minds – Once Upon A Time (Deluxe Edition) Written in Music https://writteninmusic.com

De definitieve stap van cult- naar stadionband werd door Simple Minds in 1985 gemaakt. Met voorgangers New Gold Dream (81-82-83-84) en Sparkle In The Rain was de transitie al ingezet. De bal hoefde vervolgens alleen nog maar even te worden ingekopt.

Dat deed de band vol overgave. In Jimmy Iovine en Bob Clearmountain werd een producerstandem gevonden die het geluid immens kon opblazen zonder dat het te bombastisch werd. Hits als Alive & Kicking en Sanctify Yourself lijken geschreven om de achterste rijen van de grootste festivalweides en stadions te bereiken. Destijds werd Simple Minds door veel fans van het eerste uur hierdoor als ‘sell out’ gezien. De Schotten hadden de underground definitief verlaten en streden met U2 om het predicaat ‘grootste band ter wereld’. Heel even zaten Jim Kerr en zijn mannen ook aan die top, het verval trad echter snel in.

Anno 2016 zullen veel ‘haters’ hun mening wellicht toch bij moeten stellen. Want als de Deluxe Edition van Once Upon A Time iets uitwijst, is het wel dat het boven alles gewoon een heel goed album is en – verrassend genoeg – dat het amper gedateerd te noemen is. Het geluid is helder, de galm die voorganger Sparkle In The Rain wel met beide benen midden in de jaren ’80 zet is aanzienlijk minder en het liedjesmateriaal is tijdloos sterk. Ook valt als je de extra tracks op de tweede cd beluistert pas goed op dat de commerciële knieval die de band volgens velen maakte lang zo groot niet was.  Doorbraaksingle Don’t You (Forget About Me) heeft namelijk nooit op een album gestaan, terwijl juist die hit een enorm verkoopargument geweest zou zijn.

Het originele album verdient derhalve toch wel een herwaardering. Of de Deluxe Edition die op dubbel-cd is verschenen dit gaat brengen is een tweede, want de tweede schijf is nogal karig. Goed, Don’t You (Forget About Me) is eindelijk aan het album toegevoegd (zowel in de singleversie als de extended versie), maar de vijf versies van Alive & Kicking en drie Sanctify Yourself-uitvoeringen die de bulk van de tweede schijf vormen, zijn echt wat veel van het goede voor de ‘casual fan’. Zelfs al zijn vier van deze versies nooit eerder uitgebracht.

De echte liefhebber kan beter iets dieper in de buidel tasten en voor de Super Deluxe Edition gaan. Deze bevat namelijk behalve ‘meer van hetzelfde’ ook nog diverse versies van de andere Once Upon A Time singles en nummers, waardoor er meer balans ontstaat en voor de Nederlandse fan is daarop een aantal tracks die in Rotterdam zijn opgenomen een aardig extraatje. Ook zit hierin de Live in The City Of Light 2cd in geremasterde vorm en een dvd met audioversies van het originele album, plus alle clips. Daar heb je dan toch wat meer waar voor je geld dan met deze tussen wal en schip vallende reisje met een heel goede eerste cd (****) en een tegenvallende tweede (**).

Simple Minds – Once Upon A Time (Deluxe Edition)

CD1

 1. Once Upon A Time
 2. All The Things She Said
 3. Ghost Dancing
 4. Alive And Kicking
 5. Oh Jungleland
 6. I Wish You Were Here
 7. Sanctify Yourself
 8. Come A Long Way

CD2

 1. Don’t You (Forget About Me)
 2. A Brass Band In Africa
 3. Don’t You (Forget About Me) [Extended Version]
 4. A Brass Band In African Chimes
 5. Alive And Kicking [Edit]
 6. Alive And Kicking [Instrumental]
 7. Up On The Catwalk [Live] (Barrowland, Glasgow: 5th January 1985)
 8. Alive And Kicking [7” Remix Edit]
 9. Alive And Kicking [12” Remix]
 10. Alive And Kicking [Kervorkian 12” Remix]
 11. Sanctify Yourself [Edit]
 12. Sanctify Yourself [Instrumental]
 13. Sanctify Yourself [Alternative Edit]


 1. Once Upon A Time
 2. All The Things She Said
 3. Ghost Dancing
 4. Alive And Kicking
 5. Oh Jungleland
 6. I Wish You Were Here
 7. Sanctify Yourself
 8. Come A Long Way