Recensie

07 oktober 2015

Simone Lamsma – Mendelssohn, Janáček & Schumann –

Mendelssohn, Janáçeck & Schumann - Vioolsonates

Geschreven door: Robert Spannenberg

Uitgebracht door: Challenge Classics

Mendelssohn, Janáçeck & Schumann - Vioolsonates Simone Lamsma Klassiek 4 Simone Lamsma – Mendelssohn, Janáček & Schumann – Vioolsonates Written in Music https://writteninmusic.com

Om Simone Lamsma profetes van het schone te noemen is wat overdreven, maar schoonheid is wel het sleutelbegrip voor haar interpretatie van de drie sonates voor viool en piano op dit debuutalbum bij Challenge Classics.

Lamsma, die in Nederland bekendheid verwierf tijdens meerdere optredens met het Radio Kamer Orkest onder leiding van Jaap van Zweden – met name tijdens het Koninginnedagconcert in 2011 – wordt begeleid door Robert Kulek. Deze Amerikaan met Letse wortels woont in Nederland en doceert kamermuziek aan het conservatorium in Keulen. Hij begeleidde eerder musici als Julia Fischer, Julian Rachlin, Viviane Hagner en het Jerusalem Quartett.

Dat deze plaat verschijnt in de collectie Aangenaam Klassiek 2015 is niet meer dan terecht: beide uitvoerenden slagen erin deze muziek voor het grote publiek goed in de markt te zetten. Er wordt niet gesneerd bij zondagskind Mendelssohn en het opus 121 nr. 2 – waarmee de waanzinnige Schumann zich in 1851 uit een dip heeft geschreven – krijgt een menselijk karakter. Het dramatische koraal klinkt vroom, maar tijdens de extatische finale blijft Lamsma met beide benen op de grond. Aan de andere kant laten Lamsma en Kulek zich ook niet overhalen tot gezwijmel bij de muziek van deze romantici. Dit is mede te danken aan de klank van de Stradivarius uit 1718 die dit repertoire in een zilveren glans zet.

Met de intense en meeslepende uitvoering van de meer objectieve en geconstrueerde Vioolsonate van Leoš Janáček uit het laatste jaar van de Eerste Wereldoorlog gooit het duo hoge ogen.

Tracklisting Mendelssohn, Janáçeck & Schumann – Vioolsonates:

 1. Mendelssohn – Sonata for Violin and Piano in F major (1838) : Allegro vivace
 2. Mendelssohn – Sonata for Violin and Piano in F major (1838) : Adagio
 3. Mendelssohn – Sonata for Violin and Piano in F major (1838) : Assai vivace
 4. Janáček – Sonata for Violin and Piano : Con moto
 5. Janáček – Sonata for Violin and Piano : Ballada
 6. Janáček – Sonata for Violin and Piano : Allegretto
 7. Janáček – Sonata for Violin and Piano : Adagio
 8. Schumann – Sonata for Violin and Piano no. 2 in D minor op. 121 : Ziemlich langsam – Lebhaft
 9. Schumann – Sonata for Violin and Piano no. 2 in D minor op. 121 : Sehr lebhaft
 10. Schumann – Sonata for Violin and Piano no. 2 in D minor op. 121 : Leise, einfach
 11. Schumann – Sonata for Violin and Piano no. 2 in D minor op. 121 : Bewegt