×

Recensie

Pop

20 april 2022

Simon Keats

Falling Star

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Condor Records

Simon Keats - Falling Star
Falling Star Simon Keats Pop 3.5 Simon Keats – Falling Star Written in Music https://writteninmusic.com

Falling Star is de derde plaat van Simon Keats, die we ook kennen als Paul Zoontjens, toetsenist van The Kik. Het eerste album kwam uit eigen beheer, alweer twaalf jaar geleden, de opvolgers werden uitgebracht bij Condor Records, wat overigens het label van Zoontjens zelf is.

Opener Rebel Rain voert ons naar Regent Street, waar de voortstappende hoofdpersoon van dit album een product van de popcultuur lijkt. De sfeer doet zonnig aan, zeker door het opbeurend klinkende refrein en de pedalsteel, maar de onderhuidse mellotron en dikke bas doen toch wat afbreuk aan de zorgeloze sferen. Is er een ster gevallen? Ook de ontspannen rootsy grooves van Minivan zijn misleidend want Keats sluit af met ‘she died in a minivan’. Zo is de ogenschijnlijk opgeruimde indie/Americana op Falling Star niet altijd zo luchtig.

Het sfeerrijke, fragmentarische gitaarintro van Finding My Way blijkt het begin van een duo-song. Tweede stem komt van Judy Blank, die Keats toespreekt: ‘If life was a circus, you’d be the clown’. De song verkleurt soms fraai naar mineur. Grappig feit: het bleek een van de favoriete songs uit 2021 van Barack Obama. Een ander duet is It Has To Be Slow, slechts begeleid door akoestische gitaar en een cello, horen we Simon Keats en Stephanie Struijk (Stevie Ann) een albumhoogtepunt brengen.

She’s A Girl is vlotte gitaarpop die ons meeneemt het nachtleven in. Een psychedelische break komt uit de lucht vallen en doet je prettig verdwaasd om je heen kijken. Hierna doet een koortje prettig uitgeleide. Free klinkt daarentegen weer meer als een oude thuisopname met een soort ruis/kraakje als beat. De langgerekte steelgitaarklanken waaieren uitnodigend over de muziek.

Tijdens Caroline horen we hoe onze protagonist van twee walletjes eet (dochter én moeder). Dat gegeven levert geen bijzonder prikkelende song op, al verdient het effectieve, sobere, maar toch sprankelende pianospel een vermelding. Op de vlotte sixitiespop Carey-Ann is de hoofdpersoon moe en afgeragd maar kijkt hij toch vooruit. Kun je de titel ook niet lezen als Carry on?

Uiteindelijk eindigt de plaat met een gebalde vuist, de blik omhoog. I’ve Got Life is de jachtige, dwingende finale die luister wordt bijgezet door lekkere sax-riffs van niemand minder dan Bertus Borgers. ‘I got life, life, life that pulls me through’.

Ondankt dat dikke sluitstuk kun je toch niet anders dan stellen dat Falling Star vooral uitblinkt door subtiele creativiteit. Sommige tracks wens je krachtigere hooks of sterkere melodieën toe, maar Simon Keats verliest zich in ieder geval nergens in gemakkelijk effectbejag. Een plaat voor fijnproevers, voor wie het er allemaal niet dik bovenop hoeft te liggen. 1. Rebel Rain
 2. Minivan
 3. Finding My Way
 4. Falling Star
 5. She's a Girl
 6. Free
 7. Caroline
 8. Carey-Ann
 9. Back to Doolin
 10. It Has to Be Slow
 11. I've Got Life