×

Recensie

Jazz

04 maart 2014

Simin Tander

Where Water Travels Home

Geschreven door: Wouter Schenk

Where Water Travels Home Simin Tander Jazz 4 Simin Tander – Where Water Travels Home Written in Music https://writteninmusic.com

De nog jonge zangeres Simin Tander, van Duits-Afghaanse afkomst, heeft al een behoorlijke indruk achter gelaten op Nederlandse podia. Eind februari kwam haar nieuwe album Where Water Travels Home uit op het label Jazzhaus Records. Een mooi project, met nummers gezongen in het Engels, maar ook in de taal van haar ouders Pashto. Met haar eerste album Wagma heeft ze in 2011 al toon gezet in de wereld van jazz en geïmproviseerde muziek. Alsmede met het meer traditionele album wat ze maakte samen met de gitarist van Israëlische afkomst van David Golek.
Tander groeide op in Keulen en komt uit een artistieke familie. Haar zus is actrice en thuis heerste een creatieve sfeer waardoor ze gestimuleerd werd zanglessen te nemen. Al Jarreau en Whitney Houston waren inspiratiebron voor haar. In 2008 studeerde ze af aan het Artez Conservatorium in Arnhem, haar huidige woonplaats.

Op haar nieuwe album wordt ze begeleid door Jeroen van Vliet (piano),  Cord Heineking (double bass) en Etienne Nillesen (drums) in deze combinatie bekend als het Simin 4tet. Dezelfde begeleiding als haar vorige album Wagma. Het is een prachtige mix van traditionele worldmusic in een saus van geïmproviseerde muziek en jazz, zonder dat één van de stijlen overheerst.

In het openingsnummer Yau Tar De Grewan word je meteen meegesleept in oosterse sferen. Simin Tander zingt met deze song traditionele Afghaanse poëzie in het Pashto (Afghaans), de taal die zij pas recent geleerd heeft omdat ze in Duitsland opgroeide. Mooi gearrangeerd en prachtig pianospel van Jeroen van Vliet. Met Above The Ground laat Simin Tander haar enorme dynamische stembereik horen. Een mooi uptime nummer met krachtige percussie en een mooi spanningsboog naar het einde van het nummer. Mooi thema in Behind The Curtain wat in balans wordt uitgewerkt door het begeleidende trio met het vocale temperament van Simin Tander. De serieuzere nummers worden af en toe afgewisseld met korte songs met tekst in een fantasietaal, zoals Little Song. Je waant je bijna in Kabul bij het nummer De Kor Arman wat opgeluisterd wordt door originele straatgeluiden uit de Afghaanse hoofdstad. Mooi ingetogen poëzie en het begeleidend trio is even kwartet met de gast klarinettist Alex Simu. Larsha Nengrahar Ta is een Afghaanse traditional met mooie uptime percussie en dynamisch spel van Jeroen van Vliet. In het wederom ingetogen Our Silent Storm horen we de mooie technisch begaafde stem van Tander. In het één na laatste nummer op het album vertolkt Simin Tander La Chanson Des Vieux Amants van Brel. Prachtige vertolking!

Een heel mooi album, en musthave voor de liefhebbers van cross-over in world en jazz! Simin Tander is binnenkort live te horen op Jazz Maastricht, op 22 maart aanstaande. (En ook nog: 14 maart Paradox –  Tilburg, 18 maart De Lindenberg –  Nijmegen, 20 maart Bimhuis –  Amsterdam)  1. Yau Tar De Grewan
 2. Above The Ground
 3. Behind The Curtain
 4. Where Would I Fly To If I Could
 5. Little Song
 6. Far
 7. De Kor Arman
 8. Larsha Nengrahar Ta
 9. Dark Woods
 10. Our Silent Storm
 11. Water
 12. La Chanson Des Vieux Amants
 13. Traveling On