×

Recensie

Electronic

09 juni 2012

Simian Mobile Disco

Unpatterns

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: Wichita Recordings

Unpatterns Simian Mobile Disco Electronic 3 Simian Mobile Disco – Unpatterns Written in Music https://writteninmusic.com

Simian Mobile Disco is een naam van betekenis in de dance. Het duo, dat voortkwam uit de bijzonder eigenzinnige en unieke band Simian, trok met Attack, Decay, Sustain, Release in 2007 flink de aandacht. De pittige mix van electro, pop en rock was niet altijd even vernieuwend of verheffend maar desalniettemin leverde het album een aantal clubkrakers van formaat op; Hustler, I Believe, It’s The Beat en Sleep Deprivation vonden hun weg naar de dansvloeren moeiteloos.  Met opvolger Temporary Pleasures (2009) verschoven James Ford en Jas Shaw wat meer naar de pop, mede door een flink aantal gastbijdragen (onder meer van Beth Ditto en Jamie Lidell). Het resultaat was bij vlagen goed maar het album was geen voltreffer.

Op Unpatterns laat het immer in beweging zijnde Simian Mobile Disco weer een wat minimalere aanpak horen en is het duo weer een stap richting techno opgeschoven. Wederom een niet te versmaden sound (daar ligt het nooit aan bij de heren): old skoolgeluiden, lekkere loops en volvette synths. Unpatterns biedt wel beduidend minder vocalen, zeker in vergelijking met Temporary Pleasures. De muziek doet regelmatig denken aan Booka Shade, al kunnen we direct vaststellen dat Simian Mobile Disco het wel moet afleggen tegen de Duitsers.

Een aantal tracks op Unpatterns, zoals de wat vrijblijvende, gezichtsloze elektronische exercities I Waited For You en A Species Out Of Control alsmede het vrij abstracte The Dream Of The Fisherman’s Wife missen memorabele (vocale) details of gewoonweg sterke, spannende structuren. Lekker klinkt het wel, maar dat is niet genoeg.

Gelukkig komt Simian Mobile Disco elders beter voor de dag. De warme, vocale deep house van Seraphim is weldadig en de old skool technotrip Interference is weliswaar het resultaat van een beproefd recept, het resultaat is wederom smakelijk. Met Put Your Hands Together komt het duo weer in de buurt van een clubfavoriet: een spannende opbouw, extra percussie en een scheut soul. Hoewel de track gaandeweg aan spanning inlevert, zijn we wel getuige van een piekmoment. Your Love Ain’t Fair is een zomerse, vocale housetrack; vertrouwde sferen die de latere jaren negentig terugbrengen. Ook afsluiter Pareidolia is het vermelden waard: een mooie, bijna tropische ambiance, spanning en zware synths. Compositorisch is het echter geen hoogvlieger.

Unpatterns kent nauwelijks echt zwakke broeders maar weet ook nergens tot grote hoogten te stijgen. Dat is geen ramp want de plaat biedt lekker luistervoer en een aantal potentiële clubfavorieten. Om tot de eredivisie van de elektronische muziek door te dringen dient Simian Mobile Disco echter wel wat meer persoonlijkheid en compositorische kwaliteit in de nummers te stoppen.  1. I Waited For You
  2. Cerulean
  3. Seraphim
  4. A Species Out Of Control
  5. Interference
  6. Put Your Hands Together
  7. The Dream Of The Fisherman's Wife
  8. Your Love Ain't Fair
  9. Pareidolia