×

Recensie

Roots

08 oktober 2019

Silver Lake

Ragged Heart

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Ragged Heart Silver Lake 66 Roots 4 Silver Lake – Ragged Heart Written in Music https://writteninmusic.com

Dit muzikale echtpaar start in het Middenwesten, in Minneapolis ontmoeten Maria Francis en Jeff Overbo elkaar en concerteren er in plaatselijke clubs, na enkele jaren reizen ze met hun Ford van af naar Californië . In Los Angeles voert het duo The Ruby Trees aan met die formatie leveren ze een bijdrage aan A Town South Of Bakersfield. Op het derde deel in deze fijne verzamelreeks figureerden ze in ‘93 tussen Dale Watson en Sid Griffin’s Coalporters.

Tijdens hun verblijf in LA heeft Francis al ernstige medische problemen, tot overmaat van ramp wordt na hun verhuis naar Oregon schildklierkanker vastgesteld. Samen overwinnen ze die obstakels en Francis en Overbo besluiten terug te gaan musiceren, met plaatselijke muzikanten uit Portland zetten ze Silver Lake 66 op. Ze nemen het gitaarwerk voor hun rekening en komen beurtelings op de voorgrond in meer dan voortreffelijke duetten in het met tien zelf gecomponeerde songs opgebouwde Ragged Heart.

In de energieke opener Blue Earth County vermeien bariton gitaar en pedal steel zich in een swingende, naar de authentieke Bakersfield sound refererende honkytonker. De titeltrack Ragged Heart huppelt verder op een combinatie van ritmische percussie en dito snarenwerk terwijl Faded Tattoo op een fraai golvende western riff door de prairie draaft. Like a River meandert niet alleen met een gelijkaardige opbouw en instrumentatie in het vaarwater van The Band. Het is de onweerstaanbare zang van het duo die je meesleept in het door fiddle aangestuurde Broken Dreams & Cigarettes en het fragiele Hard Thing to Do.

Mistroostige countryfolk die bovenal in smartelijke duetten imponeert, treurige blazers duiken op in Check Out to Cash. In Broken zijn het strijkers die samen met de pedal steel van co-producer Bryan Daste de melodielijn bepalen. Als de stemmen van Maria Francis en Jeff Overbo in dat het hartverscheurend, persoonlijk songwerk versmelten, komen ze opvallend dicht in de buurt van illustere countryduo’s uit het verleden.  1. Blue Earth County
  2. Ragged Heart
  3. Broken
  4. Faded Tattoo
  5. Tender
  6. Check Out to Cash
  7. Hard Thing to Do
  8. Like a River
  9. Broken Dreams & Cigarettes
  10. Such a Mess