×

Recensie

Alternative

04 maart 2019

Silmus

Laaksum

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Uitgebracht door: Volkoren

Laaksum Silmus Alternative 4.5 Silmus – Laaksum Written in Music https://writteninmusic.com

Laaksum, dorpje in Zuidwest Friesland, een van de dorpjes van de gemeente Súdwest-Fryslân en de kleinste haven die Friesland rijk is. Sterker, de haven wordt zelfs wel de kleinste van Europa genoemd. Lang, lang geleden vond in directe omgeving de slag bij Laaksum plaats; aan de hand van de titels van de tracks vormde die historische gebeurtenis echter niet de bron voor dit nieuwste album van Gert Boersma. Het oprapen van een veer op straat in Leeuwarden bracht zijn gedachten in beweging, herinneringen aan waar hij opgroeide. Dat was het vertrekpunt voor het album. Gert is de multi-instrumentalist die ons eerder al trakteerde op de albums Ostara en Shelter. Twee albums met heerlijke filmische soms bijna meditatieve muziek die je als luisteraar weet te verstillen en je in het hier en nu brengt en houdt.

Dat is met Laaksum, de nieuwste release van Gert Boersma niet anders. Het gebied rondom Laaksum kun je je zo voor de geest halen als je het album beluistert; zeker als je er wel eens geweest bent. De Zuidwesthoek van Friesland, het Gaasterland, de weiden, de akkers, het water, wind, vogels, weidsheid. De kou van de wegtrekkende winter is voorstelbaar en de komst van de lente. Gert Boersma heeft die beelden buitengewoon goed gevangen op het album. Het bijzondere is dat hij die beelden verklankt heeft in uiteenlopende tracks. Luisterend naar het album kun je je voorstellen dat de muziek de soundtrack is van een film, de natuur in, verstild en wel, genietend.

Als gezellen van Gert treffen we op dit album Jan Theodoor Borger en Minco Eggersman; mannen met een vergelijkbare beleving van muziek die aan de eerdere albums van Gert ook hun medewerking verleenden. Ook hier is Jan Borger verantwoordelijk voor piano en effecten en tekent Minco voor drums en percussie. Mirjam Feenstra, vocalen, werkte eerder ook al met Gert samen. We horen haar hier terug, in vocale verklankingen, net zo begeesterend als de rest van de muziek. Een andere gast die met Gert samenwerkte aan het album is Guy Celem. Hij is verantwoordelijk voor de fraaie cellopartijen op het album.

Het is bijzonder hoe Gert de composities maakte; veldopnames samen met uiterst spaarzame maar oh zo doeltreffende instrumentatie. En dat terwijl Gert voor het maken van het album zich boog over een indrukwekkend palet aan instrumenten waar elektrische gitaren, khim, bas, melodica, harmonica, synthesizers nog maar een selectie van zijn. Het album heeft de nodige tijd in de voorbereiding gekost maar het is dan ook zeer de moeite waard om te beluisteren. Verwacht echter geen snelle gesneden koek. Dit is niet bedoeld voor de snelle trek in hippe beats, snerpende gitaren of meezingrefreintjes. In de jachtige wereld die we heden ten dage kennen, is muziek als deze helaas een uitzondering. Tegelijkertijd kun je daaraan toevoegen dat niet iedereen open zal staan voor muziek als deze. Het album vraagt, volkomen terecht, je aandacht, het vraagt je er de tijd voor te nemen. En als je dat doet, neem dan ook het artwork van het album tot je, mooi uitgewerkt in foto’s van Gert Boersma en tekeningen van Daniel Thomassen. Een zeer gelimiteerde handgemaakte versie van het album is inmiddels ook voor handen.

Het beschrijven van individuele tracks geeft soms een sleutel tot een album, prikkelt, nodigt uit, neemt mee. Bij dit album ligt de uitnodiging veel meer besloten in het luisteren van het geheel. Als filmische of meditatieve muziek jou raakt, als je je genood voelt door muziek die je vraagt er met je aandacht helemaal bij te zijn, in het moment, luister dan hier naar. Zie het als een muzikale fietstocht door het Gaasterland, hoor de vogels, voel de wind, ervaar de natuur. En laat de magie waar Silmus je mee betovert, rustig over je heen komen. Een album om met volle teugen van te genieten.  1. Laaxum
  2. Dancing on the Pier, Discovering the Sea
  3. Hectanred
  4. The Spirit of Morning Light
  5. Raise Up
  6. Meeting at Stonerow
  7. Silence is Black
  8. Sacred Place
  9. Wintering
  10. Lay Myself Down