×

Recensie

Eigentijds

26 maart 2020

Sigurd Hole

Lys/Mørke

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Elvesang

Lys/Mørke Sigurd Hole Eigentijds 4.5 Sigurd Hole – Lys/Mørke Written in Music https://writteninmusic.com

Een wel heel erg mooie muzikale ontdekkingstocht is het dubbelalbum Lys/Mørke van de Noorse contrabassist Sigurd Hole. Waar zijn laatste album Encounters nog met zijn trio was is Lys/Mørke een voortgang op zijn imponerende solocontrabas-album Elvesang van twee jaar terug.

Hole kennen we vooral van zijn samenwerking met landgenoot en pianist Tord Gustavsen in diens vermaarde trio. Maar Hole zou je ook zomaar kunnen kennen van zijn samenwerking met saxofonist tevens landgenoot Karl Seglem of van Eple Trio. Hole is een van die Scandinavische muzikanten die constant zichzelf en daarmee het publiek flink uitdaagt. Dat was het fraaie Elvesang, zijn eerste album onder eigen naam al en met zijn deze nieuwe solo dubbelaar is dat niet anders.

Lys/Mørke (dat Licht/Donker betekent) heeft twee losse albums in de box zitten die ieder hun volledig eigen kleur en sfeer hebben. Zoals de titel ook al aangeeft. Beide albums kennen net als de voorganger puur Hole en zijn contrabas.  Maar hoe vreemd, zelfs saai, dat ook mag klinken, wat Hole uit zijn contrabas haalt is zo bijzonder dat zelfs een dubbelaar je nog doet verlangen naar meer.

Hole nam de composities voor de twee albums op in The Arctic Hideaway, een afgelegen, maar bijzonder mooi gesitueerde, studio op de eilanden van Fleinvær,  gelegen in het hoge noorden van Noorwegen. Hij maakte daarbij optimaal gebruik van de natuurgeluiden van de eilandenreeks en verwerkte deze in zijn composities. Daarmee tevens een duidelijk punt makend over de staat waar de natuur op onze planeet zich in bevindt en de hevig ontwrichtende kracht waarmee de mens deze ten gronde richt.

Beide albums bevatten uitermate intrigerende muziek waarbij niet alleen de fascinatie voor de manier waarop Hole zijn contrabas bespeelt en de onwerkelijke die hij daarnaast uit zijn instrument weet te halen, maar tevens de prachtige sferen die hij daarmee creëert. Iets wat zeker ook te herleiden is aan de natuurgeluiden die hij in zijn composities verwerkt, soms zelfs de overhand laat nemen.

Hole gaat zo op in zijn spel en improvisaties en de geluiden die hij om zich hoort dat hij een haast volmaakte symbiose tussen muziek en de natuur voor elkaar heeft gekregen. Soms volgt hij juist de geluiden uit de natuur, houdt stil om de nadruk daarop te vestigen en pakt dan weer op. Het maakt luisteren naar  Lys/Mørke alleen maar meer intrigerend.

Hole liet zijn nieuwe album afgelopen februari in première gaan in de Carnegie Hall in New York, een behoorlijk imponerende aangelegenheid die zeer tot de verbeelding spreekt. Tegelijk heel terecht dat dit op zo’n ambitieuze plek gebeurde. Hole heeft met Lys/Mørke namelijk een album in handen waarop muziek en natuur vervlochten geheel nieuwe muzikale wegen bewandelen. Hij trekt ons daarbij mee naar een wel heel spannende nieuwe muzikale wereld. Een wereld die beter en mooier is dan degene waar we op bivakkeren.

De CD versie van Lys/Mørke is verpakt in een boxje met naast de twee album, apart verpakt in schitterende artwork, een boekje met prachtige foto’s van het (desolate) landschap van Fleinvær en liner notes van de gerespecteerde muziekjournalist David Rotherberg. (Het album is via deze link te verkrijgen: https://sigurdhole.bandcamp.com/album/lys-m-rke)



  1. Lys
  2. Yngeldans
  3. Duggdråper
  4. Trestein
  5. Vaktsom
  6. Speilbilde
  7. Vindu
  8. Skygge
  9. Havsang


  1. Bølge
  2. Himmelrik
  3. Årringer
  4. Varde
  5. Horisont
  6. Ritual
  7. Refleksjon
  8. Mørke
  9. Epilog