×

Recensie

Metal

18 maart 2012

Sigh

In Somnophobia

Geschreven door: Carl Puhl

Uitgebracht door: Candlelight Records

In Somnophobia Sigh Metal 4.5 Sigh – In Somnophobia Written in Music https://writteninmusic.com

De Japanse avant-garde metalband Sigh heeft op 12 maart via Candlelight Records hun nieuwe CD In Somnophobia uitgebracht. De band is in 1990 opgericht en heeft ondertussen een behoorlijk oeuvre op haar naam staan. In Somnophobia is hun negende album, maar daartussendoor is nog een groot aantal splits, EP’s en demo’s verschenen. De basis line-up is erg consistent en bestaat uit de volgende drie leden: Mirai Kawashima, Satoshi Fujinami, Shinichi Ishikawa. In 2004 is drummer Kazuki Ozeki vervangen door Junichi Harashima en in 2007 is saxofonist Dr. Mikannibal aangetrokken.

Het openingsnummer Purgatorium is een regelrechte power metalsong. De muziek is zo typisch als het maar kan, terwijl de zang toch lekker rauw blijft. Zelfs het refrein “I Live You Die” past geheel binnen het genre. The Transfiguration Fear zet de ingeslagen trend voort, maar met vreemde toevoegingen uit de synthesizer: piepjes, melodietjes, dwergenkoortjes en meeklappen. Met het derde nummer Opening Theme: Lucid Nightmare begint een nieuw hoofdstuk. Het is een sfeervol intro wat ons voert naar een andere dimensie; een droomwereld. Somnophobia is een vervreemdend nummer met een doom tempo en atmosferische intermezzi. L’excommunication a Minuit laat ons een swingende jazzy funky metal mix horen. Dan zijn we halverwege de CD en de vervreemding houdt maar niet op. We belanden in een maalstroom van metal, klassiek, jazz, folk, enzovoorts. Als Stockhausen en Xenakis van metal houden, luisterden ze naar Sigh!

Sigh is overduidelijk een band die zich niet in een hokje laat stoppen. In Somnophobia is de soundtrack van je nachtmerrie. Surrealistische muziek met heel veel post black invloeden. Deze CD is een absolute must voor fans van avant-garde metal. Metalfans die leven op het randje van kunst en kitsch en niet bang zijn voor een uitdaging zullen met In Somnophobia van Sigh zeker niet bedrogen uitkomen!

Tracklisting In Somnophobia:
1.     Purgatorium
2.     The Transfiguration Fear
3.     Opening Theme: Lucid Nightmare
4.     Somniphobia
5.     L’excommunication à Minuit
6.     Amnesia
7.     Far Beneath The In-Between
8.     Amongst The Phantoms Of Abandoned Tumbrils
9.     Ending Theme: Continuum
10.     Fall To The Thrall
11.     Equale I) Prelude II) Fugato III) Coda 1. Purgatorium
 2. The Transfiguration Fear
 3. Opening Theme: Lucid Nightmare
 4. Somniphobia
 5. L'excommunication a Minuit
 6. Amnesia
 7. Far Beneath the In-Between
 8. Amongst the Phantoms of Abandoned Tumbrils
 9. Ending Theme: Continuum
 10. Fall to the Thrall
 11. Equale