×

Recensie

World

07 mei 2012

Sierra Leone's Refugee All Stars

Radio Salone

Geschreven door: Robert Schuurman

Uitgebracht door: Cumbancha

Radio Salone Sierra Leone's Refugee All Stars World 3.5 Sierra Leone’s Refugee All Stars – Radio Salone Written in Music https://writteninmusic.com

De Sierra Leone’s Refugee All Stars zijn terug aan het muziekfront met hun derde album Radio Salone. Dit jaar is het tien jaar geleden dat er een eind kwam aan de gruwelijke burgeroorlog in Sierra Leone.  Terugkijkend op dit naoorlogse tijdperk is het duidelijk dat de in 2005 uitgezonden documentaire over de reis van de band leidde tot meer bekendheid en succes. Er volgde een optreden in The Oprah Winfrey Show en ook stond men in het voorprogramma van Aerosmith! Daarnaast hadden de ‘All Stars’ een nummer opgenomen voor de U2-tributeplaat In The Name Of Love: Africa Celebrates U2 en was hun muziek te horen in de succesvolle film Blood Diamond.

Radio Salone staat in het Krio (de voornaamste taal van de band) voor Radio Sierra Leone en de titel refereert naar het belang van radio, zowel voor als na de oorlog. Toen er nog geen TV en internet was, bleek de radio te zorgen voor de muzikale verbinding tussen Sierra Leone en de rest van Afrika en de wereld. Bandleden luisterden destijds onder meer naar zowel naar Amerikaanse soul, reggae als Congolese soukouss. Tijdens de oorlog was de radio een essentieel hulpmiddel om het laatste nieuws te horen en daarnaast ook één van de weinige mogelijkheden om te ontsnappen aan de dagelijkse oorlogsrealiteit.

Het vorige album Rise & Shine (2010) belandde op de eerste plaats van de World Music Charts Europe en ook Radio Salone zal ongetwijfeld ook een gooi gaan doen naar die hoogste positie. De band durft te experimenteren en weet regelmatig te imponeren met een heerlijke mix van traditionele West Afrikaanse klanken en reggae, iets wat de ‘All Stars’ nog niet eerder gedaan hadden. Dat levert catchy nummers op als Big Fat Dog, de eerste pakkende single Mother In Law en vooral het bijna acht minuten lang spannend blijvende Man Muyu.

Iets wat ook nieuw is voor de band, is het gebruik van interludes. Naast het korte intro Chant it Down treffen we vier ‘Go.mbay Interludes’ aan op Radio Salone. Dat had eerlijk gezegd wat mij betreft niet gehoeven want het onderbreekt de ‘flow’ van het album enigszins en daarnaast zijn de meeste afzonderlijke nummers sterk genoeg om elkaar muzikaal te verbinden. De Sierra Leone’s Refugee All Stars trappen af met het swingende Gbara Case, gevolgd door Mother In Law en de beloofde reggae in Reggae Sounds The Message. Die reggae komt ook prettig terug in de positief getinte slottracks Work It Brighter en Remake The World Again. De West Afrikaanse traditie viert daarentegen hoogtijdagen op Mampama, Kali en Yesu Gorbu. De enige misser op Radio Salone is Toman Teti M’ Ba Akala, dat ondanks de goed bedoelde bezwerende vintage reggae-sound met zijn ruime vijf minuten iets te veel van het goede is. Verder niets dan lof voor deze  ‘All Stars’, die zichzelf blijven ontwikkelen en vernieuwen. Ook op Radio Salone bewijzen ze dat de muziek de juiste vluchtroute voor hen gebleken is. 1. Chant It Down
 2. Gbara Case
 3. Mother In Law
 4. Goombay Interlude - Rain Come Sun Come
 5. Reggae Sounds The Message
 6. Mampama
 7. Kali
 8. Goombay Interlude - Papa Franco
 9. Man Muyu
 10. Toman Teti M’Ba Akala
 11. Big Fat Dog
 12. Goombay Interlude - Shake Your Body
 13. Yesu Gorbu
 14. Work It Brighter
 15. Remake The World Again
 16. Goombay Interlude - A’Salamaleichem