×

Recensie

Pop

02 juni 2015

Sideshow Tragedy

Capital

Geschreven door: Bert Vethaak

Uitgebracht in eigen beheer

Capital Sideshow Tragedy Pop 4 Sideshow Tragedy – Capital Written in Music https://writteninmusic.com

Neem een zanger/gitarist (Nathan Singleton) en een drummer (Jeremy Harrell), laat ze muziek maken en de vergelijkingen vliegen om je heen. Vooral als die muziek een mengeling is van blues, garage, rock en een beetje punk. The White Stripes, The Black Keys, No Age en Blood Red Shoes, zomaar een paar namen die gelijk om de hoek komen.  Maar met hun 5e (volledige in eigen beheer uitgebrachte) album Capital weten The Sideshow Tragedy die vergelijkingen meer dan waar te maken.

Het album bevat 9 nummers welke allemaal van eigen hand zijn.  In 5 dagen tijd zijn alle nummers opgenomen in de Old Soul Studio’s in Catskill New York onder de bezielende leiding van Kenny Siegal. Het is omdat het publiek ontbreekt, maar het album diverse malen beluisterend had het zomaar een live registratie kunnen zijn.

Dat blijkt gelijk al bij het openingsnummer van het album, Number One, dat ingezet wordt, stopt en opnieuw wordt ingezet, waarschijnlijk omdat het de eerste keer niet lekker ging. Het is een relatief rustige opener. Ook het tweede nummer, Blacked Out Water, is relatief rustig en hierin is gelijk goed hoorbaar dat Tom Waits een van de favorieten is van de band. Voor het vuurwerk meten we nog even wachten, maar op Two Guns gaan de mannen los en laat Singleton zijn resonator brullen, hierbij ondersteund door Harrell, die vooral zijn bekkens er flink van langs geeft. Let The Love Go Down is misschien wel het mooiste nummer van het album. Met hun instrumenten gaan de mannen flink te keer maar het nummer wordt prachtig ondersteund door het rustige stemgeluid van Singleton.

Waar de meeste Power Duo’s verzanden in geweld, waarbij het muzikaal meer naar punk neigt, is The Sideshow Tragedy er meesterlijk in geslaagd een album af te leveren dat van kop tot staart boeit. Nergens is het vervelend en ligt alles lekker in het gehoor. Al met al gewoon een meer dan goede luisterplaat!

Tracklisting Capital

  1. Number One
  2. Blacked Out Windows
  3. Keys To The Kingdom
  4. The Winning Side
  5. Capital
  6. Two Guns
  7. Animal Song
  8. Let The Love Go Down
  9. Plow Song