Recensie

08 augustus 2016

SHXCXCHCXSH

SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Avian

SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs SHXCXCHCXSH Electronic 4 SHXCXCHCXSH – SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs Written in Music https://writteninmusic.com

Het nieuwe album van het Zweedse duo SHXCXCHCXSH is een al net zo eigenaardige verzameling verontrustende composities als hun vorige werk. Maar op SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs trekken ze qua donker wel even flink harder door.

Het vanuit Berlijn opererende tweetal staat bekend om hun ambient meets techno sound. Die sound is immer gelardeerd met donkere, vervreemdende soundscapes gecombineerd met dan weer rake dan weer vage, trage vervreemdende beats maar op het nieuwe album wordt die sound, meer dan ooit, in de opbouw overgoten met nog dwarsere soundscapes, sommige zitten zelfs dicht tegen noise aan. Het maakt hun muziek alleen maar intrigerender.

SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs is dan ook een album om in één lange trip te beluisteren. De spanning wordt in elke track zorgvuldig opgebouwd en als het tempo dan ook nog eens vertraagt, wordt het alleen maar spannender. In totaal 15 stukken schreven en produceerden de mannen voor het nieuwe album. De tracks kregen titels mee die op de albumtitel aansluiten. Track 1 is Ss getiteld en de titeltrack sluit het album af. Het sluit perfect aan op de vervreemdende muziek die het duo maakt.

SHXCXCHCXSH grossiert op hun nieuwe album in industriële soundscapes. De tracks kraken, zuchten en slepen tot hallucinerende hoogten. Alleen tracks 6, 9 en 13 (even gemakkelijker om het zo te omschrijven als de titels te gebruiken) hebben een pulserende beat. En een geweldige track als 12 zou je daar ook nog onder kunnen scharen. De rest van het album kent tracks met een schetmatige opbouw waarbij donkere laag over donkere laag fascinerend over elkaar heen wordt geduwd.

SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs is een krachtig en donker album waarbij, zoals bij zoveel muziek die ongrijpbaar is, de klanken zich al snel openbaren en vervolgens een schoonheid laten horen die in alle tracks doorgloeit. De mannen van SHXCXCHCXSH weten verdomd goed hoe je een track opbouwt en hoe je deze tot intrigerende hoogten kan doorduwen. Het maakt hun nieuwe album een meesterlijke ervaring.

Het album is alleen op dubbelvinyl verschenen. 1. Ss
 2. SsSs
 3. SsSsSs
 4. SsSsSsSs
 5. SsSsSsSsSs
 6. SsSsSsSsSsSs
 7. SsSsSsSsSsSsSs
 8. SsSsSsSsSsSsSsSs
 9. SsSsSsSsSsSsSsSsSs
 10. SsSsSsSsSsSsSsSsSsSs
 11. SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs
 12. SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs
 13. SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs
 14. SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs
 15. SsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSsSs