×

Recensie

07 oktober 2016

Shovels & Rope

Little Seeds

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: New West Records

Little Seeds Shovels & Rope Roots 4 Shovels & Rope – Little Seeds Written in Music https://writteninmusic.com

Cary Ann Hearst en Michael Trent dragen vanuit Zuid Carolina een onstuimige variant van alt. country uit waarin rauwe punkrock zich moeiteloos vermengt met traditionele elementen uit country en rock. Zoals gewoonlijk zorgt het duo naast het songwerk voor de integrale instrumentatie van de in de huisstudio in Charleston opgenomen tracks die variëren van akoestisch, reflectief werk naar weerbarstig stompende rockers.

I Know behoort onmiskenbaar tot die laatste categorie, onderkoelde glamrock schatplichtig aan Marc Bolan’s  pre T.Rex periode toen het oorspronkelijk duo nog onder de naam Tyranosaurus Rex opereerde, in andere songs klinkt de rauwe energie van The Stooges door. Drastische veranderingen in het leven van het koppel zijn bepalend. Cary Ann was in verwachting toen bij Michaels vader de eerste symptomen van Alzheimer vastgesteld werden. Twee songs refereren rechtstreeks naar de ziekte, het chaotische Invisible Man en Mourning Son beschrijven accuraat de ontreddering van Michaels moeder die twee keer afscheid nam van haar man.

“I’m the last hawk, flying over Woodstock , this is my last stop”  horen we in het op countryrock leest geschoeide The Last Hawk. Een ontroerend eerbetoon aan Garth Hudson. De betreurde toetsenman van The Hawks waaruit The Band ontstond, was een van de favoriete muzikanten van Hearst.  Galmende vervormde gitaren en elektronica op een rudimentaire drumbeat lanceren het hypnotische Buffalo Nickel.  De massamoord op kerkgangers in hun debiteren Cary Ann en Michael met een kille, beklemmende spoken word structuur in een song die naar meer samenhorigheid hengelt.

Vlak na de opnamesessies werd Eric, een goede vriend van het koppel vermoord in Charlestion, andermaal een ingrijpende gebeurtenis die het duo emotioneel verwerkt in vaak heftige muziek. In Eric’s Birthday horen een gesprek met Eric’s moeder over de geboorte van haar zoon op de achterbank van een politiewagen. Die levensechte getuigenis introduceert de verscheurende afsluiter This Ride. Bevreemdende met rauwe uit het leven gegrepen verhalende Americana die naar de keel grijpt en niet loslaat. 1. I Know
 2. Botched Execution
 3. St. Anne's Parade
 4. The Last Hawk
 5. Buffalo Nickel
 6. Mourning Song
 7. Invisible Man
 8. Johnny Come Outside
 9. Missionary Ridge
 10. San Andreas Fault Line Blues
 11. BWYR
 12. Eric's Birthday
 13. This Ride