×

Recensie

Roots

27 februari 2018

Shorty Jetson and his Racketeers

Shorty Jetson and his Racketeers

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Tub Thumber

Shorty Jetson and his Racketeers Shorty Jetson and his Racketeers Roots 3.5 Shorty Jetson and his Racketeers – Shorty Jetson and his Racketeers Written in Music https://writteninmusic.com

Een beetje naar ro(n)ckende roots lonkend festivalpodium kreeg in het recente verleden wellicht al eens het bezoek van Shorty Jetson and his Racketeers. Vanuit Turnhout en omstreken bouwde dit jonge Belgisch-Nederlands combo ondertussen een behoorlijke reputatie uit met een  wervelende show waarin broeierige, rockende billly en countrygentinte stuff hitsig haasje over springen. Dat licht ontvlambare mengsel kleurt het titelloze, door het Tub Thumper duo JB Biesmans en Bird Stevens met een tijdloze vintage-mix opgewaardeerde, debuut.

Shorty Jetson, bij de burgerlijke stand van Poederlee bekend als Robin van der Plas is niet alleen een flamboyante frontman, hij kent zijn klassiekers, de invloed van het in de buurt van zijn geboortestreek gesitueerde Sjock festival is hier ongetwijfeld niet vreemd aan. De piepjonge snaak weet bovendien hoe je met de juiste ingrediënten zo’n lekker swingende song ineen knutselt en kan daarbij rekenen op voortreffelijke hulp van Rolf Hartogs, een meer dan verdienstelijk Telecaster- picker die moeiteloos van een rockende riffregister naar coutryneske twang switcht. Een strakke en tegelijk soepele ritmesectie met Omar Hauari en Kris Muyldermans vormt het efficiënte sluitstuk van The Racketeers.

Een handvol fijne interpretaties van fiftiesstuff tonen de intrinsieke klasse van de band, van Jerry Reeds naar de highways lonkende East Bound And Down, de enerverende tick tock van Mel Dorseys Little Lil’, de onverslijtbare sing a long Cherokee Boogie van Johnny Horton en het meer recente van Marcel Bontempi geleende Dig A Hole passeren hier met de juiste snikkende hik. Die vinden we overigens terug in Knock Knock, samen met Get A Grip en Rocket In Your Pocket, ongetwijfeld een killer luikje op het podium, dat eigenhandig gecomponeerde trio.

Ook de luisteraar in de huiskamerzetel wordt verwend, een beetje Hank Williams gaat er, evenals een snuifje Johnny Cash altijd in. House Of Gold en dat geldt ongetwijfeld voor het  de hulp van Sharon Pepermans gedebiteerde smartelijk duet maar ook het eigen Light Me Up zorgt samen met het in weidse countrytwang gedrenkte Dreamin’ voor een aangename verpozing. Om de echte sfeer ten volle te proeven is het toch aangeraden om even uit die luie zetel te komen en een van de concerten van Shorty Jetson and his Racketeers te bezoeken.

Zaterdag 3 maart releaseparty  PC Mollenhof, Poederlee. 1. Evil Johnny
 2. A Real Disease
 3. Knock Knock
 4. East Bound and Down
 5. House of Gold
 6. Get a Grip
 7. Dreamin'
 8. Why Do I Always Drink Too Much
 9. Cherokee Boogie
 10. Dig a Hole
 11. Light Me Up
 12. Little Lil'
 13. Rocket in Your Pocket