×

Shirley Collins

Heart’s Ease

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Domino

Heart’s Ease Shirley Collins Roots 4 Shirley Collins – Heart’s Ease Written in Music https://writteninmusic.com

Ruim drie decennia duurde het vooraleer Shirley Collins de draad met haar rijke muzikale verleden  terug oppikte, dat gebeurde met Lodestar.  Dat voortreffelijke werkstuk werd zoals ik bijna vier jaar geleden verhoopte geenszins de zwanenzang. Het zelfvertrouwen lijkt helemaal terug bij de Britse folkdiva op de opvolger Heart’s Ease komen het verleden, heden en toekomst mooi samen.

In tegenstelling tot de grotendeels in de huiskamer opgenomen voorganger zocht Collins de studio op. In Metway Studios in Brighton wordt haar zang geflankeerd door de begeleidingsband die op Lodestar figureerde. Met het akoestische instrumentarium wordt weerom een serene achtergrond gecreëerd bij de intimistische maar doorleefde interpretaties van Britse en Amerikaanse folktraditionals zoals The Merry  Golden Tree en The Christmas Song.

Voor de overige songs zoekt Shirley het in het haar persoonlijke verleden. Locked In Ice vond ze bij Buz Collins, de zoon van haar zuster, een getalenteerd singer-songwriter die het verhaal van een schip dat in ’69 verdween in Artictische wateren, in een rockende song verwerkte. Shirley situeert dat drama zo’n eeuw vroeger in een verstilde naar folk getransformeerde sage.

Er zijn nog andere passages die naar het familieleven van Collins refereren. Ze ontdekte bij toeval een oude cassette met het opschrift Sweet Greens & Blues, destijds met hulp van de legendarische snarenridder Davy Graham geregistreerd. Het bevatte een door haar toenmalige man voor hun kinderen gecomponeerde song Collins zette de tekst op een Amerikaanse traditional en het klinkt evenals die andere van poëet AJ Marshall afkomstige song opmerkelijk fris, The Whitsun Dance testte Shirley eind jaren zestig al uit met zuster Dolly.

Wondrous Love werd oorspronkelijk in ’59 vastgelegd tijdens een muzikale roadtrip met onvolprezen folkarchivaris Alan Lomax in het Diepe Zuiden van Amerika. Het vormt nu een prachtig tweespan. met het aansluitende Barbara Allen, dat we herkennen van een vroege langspeler Joan Baez. De coda Crowlink is een experiment van Matthew Shaw en Collins’ zoon Bobby, we horen de vervormde stem van de zangeres op aanstormende golven en gekrijs van zeemeeuwen.

Andermaal een verrassend werkstuk van de ware ‘grande dame’ van de Britse folk die onlangs haar vijfentachtigste verjaardag vierde maar als vanouds fascineert met authentieke folk. 1. Disc 1
 2. Merry Golden Tree
 3. Rolling In The Dew
 4. The Christmas Song
 5. Locked In Ice
 6. Wondrous Love
 7. Barbara Allen
 8. Canadee-I-O
 9. Sweet Greens & Blues
 10. Tell Me True
 11. Whitsun Dance
 12. Orange In Bloom
 13. Crowlink