×

Recensie

Roots

09 juli 2013

Shinyribs

Gulf Coast Museum

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Nine Mile Records

Gulf Coast Museum Kevin Russell Shinyribs Roots 4 Shinyribs – Gulf Coast Museum Written in Music https://writteninmusic.com

Drie jaar na Well After Awhile (2010) is Shinyribs terug met een nieuw album: Gulf Coast Museum. De muziek op deze nieuwe schijf ligt in het verlengde van de vorige. Daarmee is die muziek nu al bijna net zo lastig te definiëren, wat dat betreft maakt Kevin ‘Shinyrib’ Russell het recensenten dus lastig. Voor wie zich niets aantrekt van genres zal dat worst zijn, die zal gewoon genieten van het album. Om toch een poging te wagen: net als op het vorige album ligt de nadruk op alternatieve country, waarbij duidelijk invloeden te horen zijn van soul, blues en (roots)rock.

De composities passen dus onder roots, toch zou je door de toegankelijkheid en de speelsheid van de nummers de muziek ook zo kunnen onderbrengen bij pop. De melodieën liggen lekker in het gehoor, hebben een zekere herkenbaarheid, toch weet Russell er een heel eigen geluid aan te geven. Dat doet hij onder meer door gebruik te maken van de ukelele en de mandoline.

Kenmerkend is ook die bijzondere stem van Russell, wat hoog, wat hees, wat iel. Het geeft een mooie extra beleving aan de muziek. Hij zingt er op dit album overigens niet alleen mee, hij gebruikt die ook voor een prachtige jodel, op Song Of Lime Juice & Despair. En over zang gesproken, net als op Well After Awhile is ook op dit album Sally Allen weer te horen, nu op opener Sweeter Than The Scars. De samenzang van die 2 blijft bijzonder mooi. Gulf Coast Museum kent nog meer samenzang, daarover in de volgende alinea meer.

Het album duurt met slechts 9 nummers een goed half uur. Van die nummers zijn er 8 geschreven door Russell zelf. Bijzonder is dat 9e nummer, ook het laatste nummer van de schijf. Dat is namelijk een cover van If You Don’t Know Me By Now, geschreven door Kenny Gamble en Leon Huff, eerst wereldberoemd gemaakt door Harold Melvin & The Blue Notes (in 1972) en later nog een keer door Simply Red (in 1989). Hieronder hoor je een live-versie van deze prachtige ingetogen cover, samen met zangeres Brandy Zdan.

Hoewel Gulf Coast Museum dus een grote mate van toegankelijkheid kent en nummers die passen in de lijn van altcountrybands die momenteel erg populair zijn, Shinyribs zal er vast geen wereldfaam mee verwerven. Misschien is dat jammer. Aan de andere kant, echte fans van Shinyribs gaan niet voor muziek die ‘trendy’ is, die gaan voor kwaliteit. En dat krijgen ze!  1. Sweeter Than The Scars
  2. Take Me Lake Charles
  3. Limpia Hotel (Chihuahua Desert)
  4. Somebody Else
  5. Texas Talking
  6. Bolshevik Sugarcane
  7. Sweet Potato
  8. Song Of Lime Juice & Despair
  9. If You Don't Know Me By Now