×

Recensie

Electronic

08 oktober 2017

Shigeto

The New Monday

Geschreven door: Frank Gesink

Uitgebracht door: Ghostly International

The New Monday Shigeto Electronic 4 Shigeto – The New Monday Written in Music https://writteninmusic.com

Zach Sagniaw AKA Shigeto is een uit Detroit, Michigan afkomstige electronic producer en drummer. Vooral dat woord “drummer” is belangrijk, want het legt de basis voor een huwelijk tussen de meer kunstmatige elektronica en akoestische instrumentatie. Vaker niet dan wel programmeert hij live al zijn house synths en beats om er vervolgens met metronomische precisie overheen te drummen. Dit geeft een relaxt en ruimtelijk effect. Zo klonk het voorgaande album No Better Time Than Now heel intiem en warm, waardoor je het idee kreeg dat hij in je slaapkamer stond te draaien met een mix van vooral ambient, hiphop, een vleugje jazz en veel downtempo house. Ondertussen is er veel veranderd: Shigeto is terug in zijn geboortestad, na lange tijd in New York te hebben gewoond.  Je hoort het gelijk, want The New Monday – vernoemt naar de maandagavond show die hij als huis-dj draait in Detroit – is een echte dansplaat geworden, waar vooral de zo duidelijke ambient sfeer van voorheen meer naar de achtergrond is verdwenen.

Jazz is wel volop aanwezig, zo bewijst opener Detroit Part II dat heerlijke jazzy saxofoonpartijen,l rokerige vocale samples en drums mixt met bass-heavy synthlijnen, knalharde beats en zo een heerlijke deephouse vibe neerzet.. Door de relaxte sfeer dreigt de track bijna te vervallen in een cliché deuntje dat sterk doet denken aan te hippe cocktailbars, maar de lompe ritmes houden het geheel afwisselend en actief. In Case You Forgot en When We Low zijn de twee andere jazz-gerichte tracks; gek genoeg zijn dit ook de enige nummers die de laidback sfeer van zijn eerdere werk benaderen, door meer te focussen op ambient en jazz. Zoals eerder gezegd, dit is een dansplaat geworden die zijn Detroitroots niet verloochend. Vooral Ice Breaker en Wit Da Cup zijn knalharde techno stampers. Deze zoeken door het overheersende gebruik van loops steeds de irritatiegrens op, maar ontwikkelen zich telkens zo verrassend en complex door te variëren met ritme dat het net binnen de grenzen blijft.  Lops die ook klinken op het door Kaleena Zanders soulvol gezongen There’s A Vibe Tonight dat door organische drums elektrische piano en warme deephouse beats de meest zwoele track van het album is. De organische percussie en hakkelende beats komen vervolgens nog wel beter tot zijn recht op de meer hiphopgerichte nummers, die een kaler karakter hebben en zelfs flirten met trap-beats. Hier focust de drum zich vooral op snare en een zeer dominant hi-hat, zoals altijd weer met precisie en uiterste strakheid uitgevoerd. Detroit emcees  Silas Green en Zelooperz (uit dezelfde scene als Danny Brown) weten wel om te gaan met het kale karakter en komen dynamisch uit de hoek door variërend te rappen: soms relaxt en dan weer elk gaatje van de muziek vullend met een wervelstorm aan woorden.

Zo is The New Monday vooral een gevarieerd album geworden, vol jazz, hiphop, deephouse, techno en toch nog een vleugje ambient. Vaak zeer onvoorspelbaar en steeds muzikale clichés en valkuilen ontwijkend, terwijl er stiekem met diezelfde clichés geflirt wordt.  Meer dansbaar dan ooit, met duidelijk respect voor de Detroit housescene, maar nog steeds organisch en warm. Voor sommige luisteraars misschien te wispelturig, want rechtlijnige house of techno is op dit album nooit te horen. Maakt het wel zo spannend!  1. Detroit Part II
  2. Barry White (ft. ZelooperZ)
  3. Ice Breaker
  4. In Case You Forgot
  5. There's a Vibe Tonight (ft. Kaleena Zanders)
  6. A2D (ft. ZelooperZ & Silas Green) [AAPV]
  7. Wit Da Cup
  8. Don't Trip (ft. Silas Green)
  9. When We Low