×

Recensie

Roots

09 februari 2011

Shemekia Copeland

Deluxe Edition

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Alligator Records

Deluxe Edition Shemekia Copeland Roots 3.5 Shemekia Copeland – Deluxe Edition Written in Music https://writteninmusic.com

Van een vreemde heeft Shemekia Copeland het niet: de blues kreeg ze met de paplepel ingegoten van papa Johnny ‘Clyde’ Copeland. Niet gek dus dat zijn dochter al voor haar tiende op het podium stond. Inmiddels is ze bijna 32 jaar en heeft ze vijf studioalbums gemaakt die stuk voor stuk lovend zijn ontvangen. Niet raar als je hoort hoeveel soul deze vrouw in haar stem heeft. Hoog tijd dus voor een verzamelaar.

Die is nu uit, in een serie die de naam Deluxe Edition kreeg. Andere artiesten van wie je een album met dezelfde titel kunt vinden zijn onder meer Albert Collins, Roy Buchanan, Johnny Winter. Een mooie rij om tussen te staan natuurlijk.

Toch gaat Shemekia Copeland’s zelf ook alweer even mee: haar debuutalbum Turn The Heat Up komt in 1998 uit, daarna maakt ze nog Wicked (2000), Talking To Strangers (2002), The Soul Truth (2005) en Never Going Back (2009). De hoogtepunten van die albums zijn nu te horen op deze verzamelaar. Toegevoegd is nog een kerstnummer, dat niet op één van de eerdergenoemde albums staat (Stay A Little Longer, Santa). Een nummer dat je nu misschien niet zo snel zou draaien, anders dan de rest.

Houd je namelijk van blues (en waarschijnlijk doe je dat wel, anders was je vast niet al tot hier gekomen), dan is deze verzamelaar een erg mooie om aan je collectie toe te voegen. Je krijgt zestien nummers lang een mooie variatie aan bluesgeluiden. En op elk van die nummers hoor je Copeland’s klasse: haar waanzinnig goede, soulvolle stem. Deze vrouw is echt gezegend met een grandioze strot.

Daarmee zingt ze op deze best of uptempo bluesrock (It’s 2 A.M. en Wild, Wild Woman), maar net zo makkelijke soulvolle blues (Turn The Heat Up en All About You) of indringende bluesballads (Ghetto Child en Love Scene). Of zelfs een meer traditionele track als Beat Up Guitar. Ondanks de power/het tempo is de muziek toch niet ongeschikt als achtergrondmuziek. Schijf je het naar de voorgrond, dan wordt het alleen wat lastiger om niet mee te bewegen.

Shemekia’s vader overleed in 1997, helaas veel te vroeg (op 60 jarige leeftijd). Gelukkig liet hij een prachtige muzikale erfenis na. Niet alleen via zijn eigen muziek, maar ook via zijn dochter die laat horen dat ze trouw is aan haar roots en vooral, dat ze die ook overtuigend weet te brengen. Degene die al wat albums van haar in huis heeft, die is misschien niet snel geneigd om ook deze schijf aan te schaffen. Wie nog kennis moet maken met haar geluid, voor diegene is deze Deluxe Edition dan weer een must. 1. Turn The Heat Up
 2. Livin' On Love
 3. Ghetto Child
 4. When A Woman's Had Enough
 5. It's 2 A.M.
 6. Better Not Touch
 7. Don't Whisper
 8. Sholanda's
 9. Wild, Wild Woman
 10. Beat Up Guitar
 11. Love Scene
 12. Who Stole My Radio?
 13. Stay A Little Longer, Santa
 14. All About You
 15. Salt In My Wounds
 16. Your Mama's Talking