×

Recensie

Roots

15 augustus 2017

Shelby Lynne & Allison Moorer

Not Dark Yet

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Silver Cross

Not Dark Yet Shelby & Allison Moorer Roots 4 Shelby Lynne & Allison Moorer – Not Dark Yet Written in Music https://writteninmusic.com

Shelby Lynne en Allison Moorer groeiden op in dramatische omstandigheden, vader vermoordde in de jaren tachtig zijn gevluchte vrouw en pleegde daarna zelfmoord voor de ogen van zijn kinderen De zusjes uit Mobile, Alabama legden ondertussen ieder afzonderlijk een indrukwekkend muzikaal parcours af  dat van mainstream country naar een persoonlijke stijl evolueerde. Shelby in een sensuele, wat rauwe bluesy soul stijl terwijl Allison zich meer in de introspectieve countryfolk hoek situeert, daarnaast illustreerden ze hun voorliefde voor werk van andere diva’s op Just A Little Lovin’, een hommage aan Dusty Springfield en Mockingbird. Als je hun muzikale werkstukken bijeen legt, tel je er bijna twee dozijn. Tijdens een gezamenlijke Side By Side tournee in 2010 rijpte het idee al voor een gezamenlijke studioproject.

Vorige zomer werden de dames in de studio gesignaleerd in Los Angeles samen met producer Teddy Thompson en de getalenteerde dames zaten samen aan de schrijftafel voor Is It Too Much de bijzonder fraaie afsluiter van dit duet-album. Weliswaar de enige eigen compositie maar spaarzame instrumentatie en sobere productie geven de bijzondere, emotioneel geladen interpretaties met schitterende harmoniërende zang alle ruimte zoals in het bezwerende, van Jason Isbell geleende The Color Of A Cloudy Day.

Het van The Louvin Brothers afkomstige Every Time You Leave en Silver Wings van Merle Haggard die ondertussen het wijde zwerk opzocht, situeren zich in de traditionele countryhoek evenals de keuze voor het wondermooie I’m Looking For Blue Eyes van Jessi Colter waarin de diepgewortelde traditie van de zang in familiekring doorklinkt en in het geval van de zusjes Moorer de bijzondere verbondenheid.

Voor het overige overheerst de wel erg eclectische smaak, van Into My Arms de ballade van Nick Cave tot Kurt Cobain’s Lithium dat hier weliswaar in een aangepaste adaptatie met gloedvolle gitaar en piano. Het blijft de in elkaar overvloeiende  stemmenpracht waar het om draait, eenvoudig tromgeroffel en het orgeltje van Bentmont Tench ondersteunen de van Dylan geleende titelsong Not Dark Yet.

Lungs, een oud nummer van Townes Van Zandt werd eerder opgenomen door Steve Earle, de ex van Allison en wordt weerom met een beklijvende interpretatie bedacht, ook Cave’s Back Into My Arms trekken de dames moeiteloos naar zich toe. “Is It Too Much” vragen Shelby en Allison zich af in de smekende hymne, enkele luisterbeurten overtuigen ons moeiteloos van het tegendeel en we kijken uit naar een vervolg.  1. My List
  2. Every Time You Leave
  3. Not Dark Yet
  4. I'm Looking For Blue Eyes
  5. Lungs
  6. The Color Of A Cloudy Day
  7. Silver Wings
  8. Into My Arms
  9. Lithium
  10. Is It Too Much