×

Recensie

Soul / Hiphop

07 juli 2017

Shelby J

10

Geschreven door: Edgar Kruize

Uitgebracht door: Black Gypsy Music

10 Shelby J Soul / Hiphop 3.5 Shelby J – 10 Written in Music https://writteninmusic.com

Na Prince’ dood is een keur aan oud-bandleden flink gaan teren op de muzikale erfenis waar zij deel van zijn. Niet Shelby Johnson. Prince’ achtergrondzangeres werkte al aan haar debuutalbum toen hij nog leefde en heeft bewust de helpende hand van de meester afgehouden. 10 moest haar eigen verhaal worden en dat is, hoewel muzikaal niet altijd avontuurlijk, heel goed gelukt. Je hebt het idee dat ze naast je zit en haar hart met veel emotie in je oor uitstort.

De albumtitel is een eerbetoon aan de tien jaar die de zangeres deel uitmaakte van Prince’ entourage. Tien jaar waarin ze als mens groeide en zich vooral als artiest heeft ontwikkeld van een zangeres die op de achtergrond opereert naar een volwaardig artiest die zelf haar plekje in de muziekwereld claimt. Haar debuutalbum bevat verder vrijwel geen verwijzingen naar de artiest die haar de ruimte heeft gegeven om zich te ontwikkelen, al hoor je muzikaal soms wel waar ze de mosterd haalt en daar waart zijn geest wel rond. Zoals in de door een handklapritme gedomineerde opener Moved On, waarin ze een voormalig geliefde laat weten dat ze eindelijk de volgende stap heeft gezet. De falsetstem in de koortjes doet soms verdacht veel denken aan… juist ja. Het springerige What This Feels Like is een ontluikende verliefdheid op muziek gezet, die op Good 2 Know wordt bekrachtigd in echte liefde. Op Safari wordt de boel echter alweer in de knop gebroken.

10 heeft dan ook een verhalend karakter dat op drie punten van het album wordt onderstreept door een boodschap van de artiest aan de luisteraar. My Truth (Interlude 1) is een statement over de intenties van het album. We luisteren dus naar de waarheid, zo blijkt. De tweede, My Promise (Interlude 2), is muzikaal omlijst en is wat meer cryptisch. Lijkt terug te slaan op de tekst in de liner-notes van de cd. Het door een pingelende piano begeleide Thank You (Interlude 3) is tenslotte een bedankje aan de luisteraar. Dat we het hebben uitgezeten? Daar hoeft Shelby niet voor te bedanken hoor, want dit debuut luistert gewoon erg lekker weg en zal het goed doen tijdens menig autorit of als soundtrack voor een zomeravond. Het is muzikaal heel divers en laveert van nu-soul (Who U R) naar een beetje funkpop (Good 2 Now), R&B-pop (It’s My Time), singer-songwriter (Run) naar de bluesy uitsmijter Superpower. Goed, het album kleurt muzikaal nergens buiten de lijntjes. Maar het feit dat het ook nergens eenvormig wordt en alle liedjes een volledig eigen smoel hebben, maakt dit een erg geslaagd debuut.

Shelby J – 10

 1. Moved On
 2. What This Feels Like
 3. Good 2 Know
 4. Safari
 5. My Truth (Interlude 1)
 6. Day in the Sun
 7. Run
 8. Who U R
 9. My Promise (Interlude 2)
 10. It’s My Time
 11. I Am Yours
 12. My Thank U (Interlude 3)
 13. Superpower


 1. Moved On
 2. What This Feels Like
 3. Good 2 Know
 4. Safari
 5. My Truth (Interlude 1)
 6. Day In The Sun
 7. Run
 8. Who U R
 9. My Promise (Interlude 2)
 10. It's My Time
 11. I Am Yours
 12. My Truth (Interlude 3)
 13. Superpower