×

Recensie

21 september 2017

Sheila E. – : Message 4

Iconic

Geschreven door: Edgar Kruize

Iconic Sheila E. Pop 4 Sheila E. – Iconic: Message 4 America Written in Music https://writteninmusic.com

Politiek engagement is veel muzikanten niet vreemd. De protestplaat heeft dan ook een lange traditie. Van Dylan tot Sly Stone en van Rage Against The Machine en Bruce Springsteen tot A Perfect Circle of meer recent Black Messiah van D’Angelo of To Pimp Butterfly van Kendrick Lamar. Het is opvallend dat het juist nu Amerika een president heeft die er een potje van maakt, de protestplaten uitblijven. Goed, her en der zie je losse tracks opduiken. Maar een volledig album? Sheila E. voorziet daar nu in met Iconic: Message 4 America.

Dat is opvallend, want de zangeres en percussioniste heeft er gedurende de ruim drie decennia dat zij muzikaal actief is nooit een heel duidelijk politiek statement uitgegooid. Het statement maakt ze niet met eigen werk, wel met een verzameling covers. Dat is gevaarlijk ijs, want ze heeft bepaald niet de meest obscure tracks uitgekozen en met iconisch werk (ah, daar hebben we de titel) als Come Together en Blackbird van The Beatles, Everyday People van Sly and the Family Stone of One Nation Under A Groove van Funkadelic (gekoppeld aan The Mothership Connection van Parliament) kan je heel snel een miskleun maken. Dat doet Sheila echter niet. Verre van zelfs. De nummers worden met vooral veel muzikale souplesse ingespeeld. Soms ietsjes te degelijk, waardoor de muzikaliteit superieur is aan het ‘gevoel’ dat iets meer spontaniteit kan opleveren en waardoor het eigen stempel van Sheila E. soms wat ontbreekt. Als de boel echter goed op gang komt en alle puzzelstukjes goed op hun plek vallen, is het ook wel meteen heel goed.

Op Iconic: Message 4 America wordt ze bijgestaan door een keur aan gasten. Die stellen zich tamelijk nederig op. Ringo Starr (een oude bekende van Sheila E., ze speelde ooit in zijn All Starr Band) drumt mee op Come Together en ook Prince’ voormalige begeleidingsband The Revolution is daarop van de partij. Als je het niet zou weten, hoor je ze niet. Geinig is wel dat in het outro van de track eerst de boodschap All You Need Is Love wordt ingezet – en terugkerend thema op dit album – en daarna nog een stuk van de Beatles-klassieker Revolution. Dat is direct de link naar de begeleidende band. Everyday People wordt opgevoerd met Freddie Stone (broer van Sly) op vocalen en George Clinton doet mee op de Funkadelic/Parliament-combi waar hij zelf aan ten grondslag lag.

Zoals in Come Together meerdere tracks zijn verwerkt en ook in het duet met George Clinton meerdere nummers aaneen worden geregen, zo pakt Sheila E. ook gretig door met andere nummers. Inner City Blues van Marvin Gaye zit vast aan Trouble Man en de Prince-cover America wordt gekoppeld aan Free. Nummers die prima bij elkaar passen en elkaar thematisch versterken. Wat verder opvalt is hoe ongemeen funky deze plaat is. Op Sheila E.’s vorige album Icon was de latinpercussie waar ze bekend om staat nog volop aanwezig, Op Iconic heeft het plaatsgemaakt voor lange funkgrooves waarin de originele tracks niet slaafs worden gevolgd. Een normaal vrolijk en opgewekt Respect Yourself (origineel van The Staple Singers) krijgt hier een donkere en wat grimmige behandeling die broeit en intrigeert. The Beatles’ Blackbird is een door piano gedreven de door emotie gedragen rustpunt in het midden van het album. America start wel als een bijna identieke kopie (inclusief de herkenbare Linn drum) , maar drijft vervolgens af in een ronkende jam die het arrangement van liveshows uit de jaren tachtig als uitgangspunt heeft maar waarop vrijelijk wordt geïmproviseerd (onder meer met Candy Dulfer op saxofoon) en de finale met daarin het nummer Free verwerkt tamelijk briljant is gevonden. Het zijn nummers als deze waarop Iconic echt bovengemiddeld fijn wegluistert. De boodschap die ze wil uitdragen zit overduidelijk in de verzameling nummers, maar ligt er tegelijk niet met een belerend vingertje bovenop. Het is een protestalbum waarvan je – als je er niks mee hebt – de boodschap ook makkelijk even opzij kan zetten om er puur muzikaal van te genieten. Goed, voor een funkalbum is het her en er wellicht iets te netjes binnen de lijntjes en niet ‘vies’ genoeg. Maar Iconic: Message 4 America gewoon een fijn en bevlogen album dat de nek uitsteekt waar anderen zwijgen.

Iconic: Message 4 America

 1. Funky National Anthem: Message 2 America
 2. Come Together
 3. Everyday People
 4. Inner City Blues / Trouble Man
 5. It Starts with Us
 6. Jesus Children of America
 7. James Brown Medley
 8. Blackbird
 9. One Nation Under a Groove / Mothership Connection
 10. Pusherman
 11. Respect Yourself
 12. I am Funky
 13. Yes We Can Can
 14. America: Free
 15. What the World Needs Now Is Love


 1. Message 2 America
 2. Come Together
 3. Everyday People
 4. Inner City Blues - Trouble Man
 5. It Starts With Us
 6. Jesus Children Of America
 7. Jame Brown Medley
 8. Blackbird
 9. One Nation Under A Groove - Mothership Connection
 10. Pusherman
 11. Respect Yourself
 12. I Am Funky
 13. Yes We Can Can
 14. America - Free
 15. What The World Needs Now