×

Recensie

Pop

11 november 2013

Sheila E.

Icon

Geschreven door: Wilbert Stuifbergen

Uitgebracht door: Moosicus Records

Icon Sheila E. Pop 3.5 Sheila E. – Icon Written in Music https://writteninmusic.com

Na een periode van 12 jaar komt Sheila E. weer met een soloplaat op de proppen. Niet dat ze in de tussentijd stil heeft gezeten, want met haar band C.O.E.D. tourde ze ruim 5 jaar geleden nog door Europa en tussendoor heeft ze nog enkele nummers opgenomen met Joss Stone (2009), Bootsy Colins (2011) en Booker T. (2013). Daarnaast heeft ze samen met de Amerikaanse zangeres Lynn Mabry de Elevate Hope Foundation opgericht, een stichting die ondersteuning wil bieden aan mishandelde kinderen.

We kennen haar ongetwijfeld uit de periode met Prince, The Glamorous Life (1984) en In Romance 1600 (1986) die haar dus een platencontract en enkele hits opleverde. De daarop volgende platen Sheila E. (1987) en Sex Cymbal (1991) waren jammer genoeg zowel muzikaal als commercieel niet direct hoogvliegers. De twee daarop volgende albums Writes of Passage (2000) en Heaven (2001) zijn meer latin/jazz geörienteerd. Deze muziek is haar met de paplepel ingegeven door haar vader en percussionist Pete Escovedo, die thuis elke dag aan het oefenen was. Maar laten we ook niet vergeten dat ze rond haar twintigste levensjaar al het podium gedeeld heeft met artiesten als George Duke, Herbie Hancock, Lionel Richie en Diana Ross. En dat was dus nog voordat ze Prince überhaupt ook maar ontmoet heeft.

Na de korte percussie intro van de song Butterfly volgt Mona Lisa, een latin/pop song die tegen het einde met een snerpende gitaarsolo zijn hoogtepunt bereikt. Sheila laat meteen horen dat ze nog helemaal mee doet. Op Lovely Day lijkt het allemaal wat eentonig door te kabbelen maar tegen het eind van de song komt die overduidelijke Prince sound weer tevoorschijn en met een opzwepende gitaarlik en dito trompetblow schittert het weer als in de jaren ’80. Maar ook op songs als Nasty Thang of Leader Of The Band, waarop Prince overigens zelf mee doet is de funk right around the corner. De wat meer ingetogen songs als Rockstar en Girl Like Me of het wonderschone Who I Am Now laten overduidelijk de vibe van Sheila doorklinken, maar dan ingetogen en subtiel. Als afsluiter wederom een ijzersterke song die een mix van salsa en een vleugje jazz met bigband-achtige invloeden laat horen op Old Skool. Om het album vervolgens te eindigen met het korte (interlude) Now Is The Hour.

Hier nog een oudje voor de liefhebber… 1. Butterfly (Interlude)
 2. Mona Lisa
 3. Lovely Day
 4. I'Ll Give You That
 5. Rockstar
 6. Samba (Interlude)
 7. Nasty Thang
 8. Leader Of The Band
 9. Turn It Around (Interlude)
 10. Girl Like Me
 11. Who I Am Now
 12. Old Skool
 13. Now Is The Hour (Interlude)