×

Recensie

Soul

15 november 2017

Positie 24 Jaarlijst 2017

Sharon Jones & the Dap-Kings

Soul of a Woman

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Daptone Records

Soul of a Woman Sharon Jones Sharon Jones & The Dap-Kings Soul 4.5 Sharon Jones & the Dap-Kings – Soul of a Woman Written in Music https://writteninmusic.com

Noem het een postuum album of gewoon het allerlaatste album dat Sharon Jones & The Dap-Kings maakten. Erg duidelijk wordt met het meesterlijke Soul Of A Woman dat Jones en haar band nog zoveel meer in het verschiet hadden.

Soul Of A Woman werd opgenomen in de periode dat de onderhand vermaarde documentaire Miss Sharon Jones! werd afgemaakt. De docu die begint als bij Jones kanker wordt geconstateerd en eindigt met de wonderbaarlijke herrijzenis, nadat ze na chemo en bestraling weer schoon is verklaard, en de terugkeer op het podium. In de tijd die volgde namen Jones en The Dap-Kings een nieuw album op. Terwijl bij Jones kanker terugkeerde werden de plaatopnamen afgemaakt en de optredens die nog stonden met alle emoties daarbij horend afgewerkt. Tot het echt niet meer ging.

Vlak voor en rondom de dood van Jones werd even niet gepraat over de opnamen die gemaakt waren. Die leken zo niet ter zake doende op dat moment. Toen de band na een flink aantal maanden de dood van Jones een plek hadden kunnen geven werden de opnamen teruggeluisterd en kwamen Daptone Records eigenaren Neal Sugarman (saxofonist van The Dap-Kings) en Gabe Roth (bassist en voornaamste songschrijver van The Dap-Kings) met de rest van de band tot de conclusie dat de opnamen die gemaakt waren niet alleen hartveroverend klonken maar ook hartveroverend goed waren.

Soul Of A Woman biedt alles wat Sharon Jones & The Dap-Kings de laatste twee decennia zo goed maakten en meer. Het is de enige echte opvolger van het onvolprezen Give The People What They Want en in ogenschouw nemend wat er allemaal op dat moment gebeurde een nog emotievoller album. Give The People What They Want werd gemaakt voor de kanker maar ging pas als een wervelwind over de wereldwijde podia nadat Jones schoon werd verklaard en haar kans greep om er nog meer dan ooit volle bak voor te gaan. Het nieuwe album heeft natuurlijk een heel andere geschiedenis.

Soul Of A Woman laat ook meer dan welk eerder album andere kanten van Jones & The Dap-Kings zien. Van de bekende onbegrensde swing van de soul tot aan fraaie gospel-ingetogenheid en zelfs door orkestraties aangedreven songs. Alleen daardoor al een ontzettend interessant album. Een, laten we daar gelijk maar duidelijk over zijn, wondermooi album.

Duidelijk wordt met het beluisteren van de zo smaakvolle soulopeners Matter of Time (de eerste single), Sail On!, en de soulballad Just Give Me Your Time dat van stemslijtage helemaal niets te horen is. Jones zingt krachtiger en klinkt emotievoller dan ooit. Het al net zo ijzersterke Come And Be a Winner klinkt als Jones’ lijflied en The Dap-Kings klinken zo soulful als je ze maar kan krijgen. En Rumors, tja, gelijk bij het intro met die zalige Dap-Kings blazers, weet je hoe een zaal los zou gaan op die track. Wat een overheerlijke energie.

Pass Me By is weer zo’n juweeltje in slow soul met een excellerende Jones en haar trouwe vriendinnen Saun en Starr in de fraaie backing. Searching For A New Day is dan weer een van de allermooiste Sharon Jones & The Dap-Kings-songs die ik ooit hoorde. De band speelt geweldig en de combinatie van Jones en Saun & Starr werkt weer optimaal. Dat de songs die Gabe Roth en zijn mannen schreven alleen maar beter werden maakt deze song wel heel duidelijk. De vleugen strijkers makend de song helemaal af.

Dat geldt al net zo hard voor These Tears (No Longer For You) dat met een pracht strijkersarrangement naar de eeuwigheid getrokken wordt. Zo rijk hoorden we Jones & The Dap-Kings nog niet eerder. En wat een genot! When I Saw Your Face heeft eenzelfde achtergrond en klinkt al net zo prachtig. Georkestreerde soul in volle glorie. Jones en de band gedijen uitstekend op de rijke sound.

Girl! (You Got To Forgive Him) gaat daar, heel mooi, nog even flink overheen. Wat een geweldige song is dat zeg! Alles dat de soul in de jaren zestig zo geweldig maakte zit er in. Een heerlijk ontdek arrangement met massa’s blazers die een heerlijke muur optrekken en strijkers die de extra kleur aanbrengen. En een ongelooflijke Jones die de song weer gloedvol naar zich toe trekt. De ingetogen gospel van Call On God sluit het album tranentrekkend mooi af.

Met het levensverhaal van Jones op de achtergrond is het zeker niet alleen de muziek die het album zo ontzettend aanstekelijk en indringend maakt. Natuurlijk denk je bij elke tekst die Jones zingt of die persoonlijk is. Bij sommige songs zijn die referenties overduidelijk (Searching For A New Day, Come And Be A Winner, Call on God) maar misschien kun je de teksten net zo goed als universeel zien. Elke tekst komt evengoed binnen.

Wat een heerlijk emotievolle tegelijk diep swingende en godvergeven fijne samenwerking was Sharon Jones en The Dap-Kings toch en wat is het toch zonde dat Jones op zo’n jonge leeftijd al het tijdelijke voor het eeuwige heeft moeten ruilen. Wat een prachtig oeuvre bouwde de band toch op en wie weet wat er nog voor meer moois ingezeten had? Soul Of A Woman is, juist omdat ie ook zo onverwacht komt, een prachtige afsluiting van een tijdperk. Een wonderbaarlijk mooi tijdperk. 1. Matter of Time
 2. Sail On!
 3. Just Give Me Your Time
 4. Come and Be a Winner
 5. Rumors
 6. Pass Me By
 7. Searching for a New Day
 8. These Tears (No Longer For You)
 9. When I Saw Your Face
 10. Girl! (You Got To Forgive Him)
 11. Call On God