×

Recensie

Soul

26 november 2020

Sharon Jones and the Dap-Kings

Just Dropped in to See What Condition My RENDITION was in!

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Daptone Records

Just Dropped in to See What Condition My RENDITION was in! Sharon Jones & The Dap-Kings Soul 4.5 Sharon Jones and the Dap-Kings – Just Dropped in to See What Condition My RENDITION was in! Written in Music https://writteninmusic.com

Het gemis van Sharon Jones blijft groot. Sharon Jones & The Dap-Kings was één van de bands waarbij je naar elk album en optreden ongelooflijk uit kon kijken. Soul zo onversneden puur en echt komt niet elk decennium op zo’n overweldigende manier voorbij. Gelukkig heeft haar label Daptone Records, waarvan de oprichters ook onderdeel van The Dap-Kings uitmaakten, nu alle overgebleven opnamen bij elkaar op een album gezet en de uitkomst bevat weer zoveel soulliefde dat je er weer helemaal verliefd op wordt.

Een aantal van de tracks die op het briljant getitelde Just Dropped in to See What Condition My RENDITION was in! voorbij komen kenden we al maar er waren er nog vijf nog nooit uitgebracht. Songs die ook over de tijdspanne van de gehele carrière van de band werden opgenomen.

Zo komt To See What Condition My Condition Was In, niet zozeer verwant aan de versie die Kenny Rogers van de First Edition hit maakte maar juist die van Bettey Lavette, uit een sessie die Sharon en de band als één van de eerste opnamen maakten in toen net geopende/gestarte eigen Daptone studio’s in 2002. Hoe de band toen al knalde is heel goed te horen.

Hoe Sharon Jones & The Dap-Kings de soul in de nieuwe eeuw opnieuw hervonden, wordt op dit album nog maar eens heel duidelijk. Hoe fijn is hun versie van Stevie Wonder’s Signed, Sealed, Delivered waarmee het album opent. Little By Little, vooral bekend via Dusty Springfield, Inspiration Information, natuurlijk bekend van Shuggie Otis, het van The Marvelettes bekende Here I Am Baby en die geweldige versie van Prince’ Take Me With U knallen al net zo lekker uit de groeven. Verrukkelijk.

Ook heerlijk zijn de versies van Fontella Bass’ Rescue Me, vooral bekend geworden in de versie van Linda Ronstadt, en Mystique’s In The Bush. Geheel opgetrokken in die geweldige Dap-Kings sound. Verrassend is de soulfulle versie van This Land Is My Land van Woody Guthrie. Verpletterend is en blijft ook de Sharon Jones and The Dap-Kings versie van Janet Jackson’s What Have You Done For Me Lately (eerder te horen op hun debuut maar nu nog vetter op plaat gezet). Eigenlijk gewoon de definitieve versie van de song.

Dat de band zeer geliefd was betekende dat ze veel gevraagd waren voor speciale opnamen. Zo werd Signed, Sealed, Delivered gemaakt voor een tv commercial, de instrumentale, super funky, albumafsluiter Trespasser voor de film American Gangster. En Rescue Me en In The Bush Versies werden opgenomen voor de soundtrack van The Wolf Of Wall Street maar sneuvelden op de snijtafel. Hun versie van Gladys Knight’s Giving Up werd gevraagd om te gebruiken voor een sample voor een Dr. Dre plaat (…..!!) en werd vervolgens niet gebruikt.

Het grappigste verhaal is en blijft het verhaal dat toen Sharon en de band hun versie van Janet’s What Have You Done For Me Lately uitbrachten op hun allereerste album Dap-Dippin’ with….. de roddel werd opgepikt dat Sharon en The Dap-Kings de originele versie hadden geschreven en dat ze Janet zouden aanklagen over het ongevraagd gebruiken en Sharon en The Dap-Kings niet vernoemen op de hoes. Hoewel de song speciaal door producers Jimmy Jam en Terry Lewis aan Janet voor het album Control werd aangedragen.

Just Dropped in to See What Condition My RENDITION was in! laat een Sharon Jones in topvorm horen. Luister toch bijvoorbeeld eens hoe ze Giving Up naar grote hoogten zingt. Wat een soulheldin was ze en wat een geweldige band had ze toch in The Dap-Kings. Ondertussen alweer vier jaar niet meer onder ons wordt ze nog steeds ontzettend gemist.

Just Dropped in to See What Condition My RENDITION was in! is een glansrijke aanvulling op het al zo rijk soul-oeuvre dat Sharon Jones & The Dap-Kings ons nalieten. (Een oeuvre dat gelukkig nog steeds volop op vinyl verkrijgbaar is.) 1. Signed Sealed Delivered I’mYours
 2. Little By Little
 3. Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)
 4. Here I Am Baby
 5. What Have You Done For Me Lately?
 6. Take MeWithU
 7. This Land Is Your Land (Digital Album Exclusive)
 8. Inspiration Information
 9. Giving Up
 10. Rescue Me
 11. InThe Bush
 12. It Hurts to Be Alone
 13. Trespasser

Kant A:

 1. Signed Sealed Delivered I’mYours
 2. Little By Little
 3. Just Dropped In (To See What Condition My Condition Was In)
 4. Here I Am Baby
 5. What Have You Done For Me Lately?
 6. Take MeWithU

Kant B:

 1. This Land Is Your Land (Digital Album Exclusive)
 2. Inspiration Information
 3. Giving Up
 4. Rescue Me
 5. InThe Bush
 6. It Hurts to Be Alone
 7. Trespasser