Recensie

07 december 2016

Sharon Goldman

Kol Isha

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

Kol Isha Sharon Goldman Roots 4 Sharon Goldman – Kol Isha Written in Music https://writteninmusic.com

Ze zingt het al in de opener The Tribe en ook songs  als Jerusalem en Lilith laten er geen twijfel over bestaan. Het centrale thema in de overigens in het Jiddish getitelde langspeler is de Joodse afkomst van de uit Long Island afkomstige zangeres die in New York City in  het milieu van magazines actief was en tegenwoordig in het naburige New Jersey leeft en werkt.

Kol Isha betekent A woman’s voice en de zangeres neemt niet bepaald een blad voor de mond als het de voor vrouwen niet zelden nadelige interpretatie van de Bijbel betreft. Zo klaagt ze het feit aan dat het vrouwen niet toegestaan is om te zingen in het bijzijn van mannen ook  gebruiken als de sabbat worden kritisch bekeken. Sarah is dan ook een moderne geëmancipeerde vrouw die in het land van ‘milk and honey’ van haar man scheidde, eerder ongebruikelijk in Joods Orthodoxe kringen.

De zelfbewuste Goldman maakt er nu zelfs fraaie luisterliedjes met feministisch tintje over, verhaaltjes die ze meestal met haar akoestisch gitaar begeleidt, sporadisch geflankeerd door elektrisch versterkt of slidewerk van co-producer Stephen Murphy. De aanvullende instrumentatie van enkele voortreffelijke muzikanten vormt een fraai, melodisch folkpop kader.

Goldman brengt ook een mooie pianoballade met Rose Of Sharon, een prachtige interpretatie van het gelijknamige nummer van Eliza Gylkyson. Het eerder geciteerde Land of Milk and Honey brengt Sharon eveneens moederziel alleen aan de  pianovleugel, in combinatie met haar markant, expressief timbre levert dat inspirerende momenten op. “Searching For Three Stars” fluistert de chanteuse in het afsluitende nummer maar dat zou een schromelijke onderschatting  zijn van het niveau van Kol Isha. 1. The Tribe
 2. Song Of Songs
 3. Jerusalem (Yerushalayim)
 4. Lilith
 5. Pillar Of Salt
 6. Rose Of Sharon
 7. The Sabbath Queen
 8. In My Bones
 9. The Bride
 10. Land Of Milk And Honey
 11. I Could Have Sworn
 12. Kol Isha (A Woman's Voice)
 13. Three Stars