Recensie

06 oktober 2016

Shane Alexander

Bliss

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Elevate Records

Bliss Shane Alexander Pop 4 Shane Alexander – Bliss Written in Music https://writteninmusic.com

Deze fijnbesnaarde singersongwriter die in de vroege jaren ‘90 vanuit Pennsylvania in Californië verzeilde, speelde nog tijdens zijn muziekstudies gitaar bij Trippin, de psychedelische, instrumentale formatie van Jim Michaelson. Bij rockgroep Young Art  smokkelde Alexander sporadisch al eens een song binnen. In het West Coast circuit toerde hij uitgebreid met zijn eigen groepsproject Damone en eind 2003 werd een epeetje onder eigen naam uitgebracht, bijna twee jaar later volgde het debuut The Middle Way dat de poort opende naar Europa. Ondertussen zijn daar nog enkele werkstukken bij. We leerden de man met de zachte tenostem kennen met The Greater Good, een samenwerkingsverbond waarin ook Eugene Ruffolo en de Rotterdamse songsmid Dennis Kolen figureerden.

Het zesde solowerkstuk werd opgenomen in Alexanders Buddahland Studio in Californië. Akoestische gitaar en  verfijnde zang vormen de basis in de opener Evergreen, subtiele folk, die herinneringen oproept aan het prille werk van Paul Simon met Art Garfunkel.  Aangevuld met  de piano van Peter Adams en de ritmesectie van zijn roadband brengt Alexander ook popgetint, dromerig voorbij kabbelend, werk zoals Something Real Never Dies. Heart Of Californië is een schitterend zonovergoten eerbetoon aan de Golden State, al enkele decennia  Alexanders thuishaven.

De meeste songs stralen een innerlijke rust of is het eerder berusting uit, luister maar eens naar het melodieuze Hold Me Helpless. Het prachtige Angel’s Share is van  de betreurde Tim Krekel afkomstig op de achtergrond hoor je opnieuw de lapsteel van Jesse Siebenberg. We zijn echter vooral onder de indruk van het samen met Jesse Payo gecomponeerde I Will Die Alone. Het lijkt een toevallig teruggevonden pareltje uit de jaren zestig, afkomstig van een of andere soundtrack bij weidse woestijntaferelen. Het pastorale titelnummer sluit af zoals de langspeler begon, in alle rust en sereniteit.  1. Evergreen
  2. Something Real Never Dies
  3. In the High
  4. I Will Die Alone
  5. Heart of California
  6. Hold Me Helpless
  7. Angel's Share
  8. Nobody Home
  9. Meet Me Halfway
  10. Bliss