×

Recensie

14 juli 2017

Shabazz Palaces

Quazarz: Born On A Gangster Star

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Sub Pop

Quazarz: Born On A Gangster Star Shabazz Palaces Soul / Hiphop 4 Shabazz Palaces – Quazarz: Born On A Gangster Star Written in Music https://writteninmusic.com

Seattle’s hiphoptrots Shabazz Palaces verrast na drie jaar geleden het uitstekende Lese Majesty uitgebracht te hebben, met maar liefst twee nieuwe albums tegelijk. Quazarz vs The Jealous Machines en Quazarz: Born On A Gangster Star. Twee albums die het verhaal vertellen over Quazarz, een buitenaards wezen dat naar Amurderca wordt gestuurd voor een missie om de muziek daar in kaart te brengen.

Dat bizarre gegeven geeft rapper Palaceer Lazaro (Ishmael Butler, die zich vroeger Butterfly noemde toen hij nog in Digible Planets zat) en multi-instrumentalist/sounds creator Tendai ‘Baba’ Maraire de mogelijkheid tekstueel hun eigen land ter discussie te stellen en muzikaal, zoals we van ze kennen, volledig uit te pakken.

De avontuurlijke muzikale ontdekkingsreizen van Shabazz Palaces betekenen ook nu weer twee albums vol fascinerende tracks die elk een ontdekkingsreis op zichzelf zijn. Op Quazraz: Born On A Gangster Star van de lekker bizarre opener Since G.A.Y.A en het op bouncende beats stuiterende When Cats Claw naar met een briljante sample voorziene Shine A Light. Het is de eerste keer dat de raps niet door de blender worden gehaald en het komt daardoor dubbel zo hard binnen. Geweldige track. Hetzelfde geldt voor het fraai vervreemdende instrumentale Dèesse Du Sang dat er op volgt trouwens. En zo gaat het album in hoog tempo met geweldige tracks verder.

Born On A Gangstar is muzikaal een ongelooflijk gevarieerd album met een fascinerende donkere toon. Muzikaal zijn de tracks steeds waanzinnig ingekleed en warm in sfeer. De raps en teksten van Palaceer Lazaro zijn sociaal kritisch, politiek en soms alleen in titels als Fine Ass Hairdresser net zo goed supergrappig. Het geweldige That’s How City Life Goes, een hiphoptrack met een soort van klavecimbel uit de synthesizer, met raar vertragende beats die verandert in door duwende beats gedreven rap is een ander hoogtepunt van het album. Net als het daarop volgende sprankelende Moon Whip Quäz trouwens.

Alleen dit ene album, Quazarz: Born On A Gangster Star, is al een heerlijke luistertrip. Muzikaal alle kanten opstuiterend en qua teksten zo ontzettend veel te ontdekken dat je het komende jaar en veel luisteren nog steeds nieuwe dingen blijft ontdekken. Hulde aan Shabazz Palaces. 1. Since C.A.Y.A.
 2. When Cats Claw
 3. Shine a Light (feat. Thaddillac)
 4. Play
 5. Dèesse Du Sang
 6. Eel Dreams (feat. Loud Eyes Lou)
 7. Parallax (feat. The Palaceer Lazaro)
 8. Fine Ass Hairdresser
 9. The Neurochem Mixalogue
 10. That’s How City Life Goes
 11. Moon Whip Quäz (feat. Darrius)
 12. Federalist Papers