×

Recensie

Soul / Hiphop

27 juli 2011

Shabazz Palaces

Black Up

Geschreven door: Edwin Hofman

Uitgebracht door: SubPop

Black Up Shabazz Palaces Soul / Hiphop 4 Shabazz Palaces – Black Up Written in Music https://writteninmusic.com

“Hiphop uit een ander tijdperk” lijkt een aardige typering voor Black Up van Shabazz Palaces. De onheilspellende, soms ronduit gefreakte backdrops op dit hiphop-album klinken verre van vertrouwd en des te intrigerender. Referentiepunten zijn er nauwelijks, al had het Rawkus-label met Company Flow eind jaren negentig een vergelijkbare hiphop-dwarsligger. De raps op deze Sub Pop(!)-release zijn relatief conventioneel – met de nadruk op relatief – en de sfeer op het album brengt vooral een vergeten act als Earthling in herinnering. Echter, meer namen spoken rond bij het beluisteren van Black Up: in nummers als An Echo From The Hosts…, Youlogy en Recollections Of The Wraith lijken we maken te hebben met de intelligente, maar getroubleerde neefjes van Camp Lo en Digable Planets.

Hoogtepunten zijn Are You… Can You… Were You? Hier kruipt iets van soul, van warmte omhoog hetgeen resulteert in een boeiende mix, een fraaie balans tussen gloedvol en donker. Endeavors For Never… is meer techno dan hiphop en is gelardeerd met vleugjes jazz. Verrassend is het opduiken van een vocaliste. Het boeiende Yeah You is hallucinerend en bijna industrieel. Afsluiter Swerve.. The Reeping Of All That Is Worthwhile… is een complete dwarsdoorsnede van wat Shabazz Palaces te bieden heeft en dan ook een perfecte afsluiter. De abrupte wending na een kleine vier minuten is na een album vol tegendraadse muziek eigenlijk niet meer dan logisch.

Donkere roots gegoten in moderne muziek. Black Up is een gedurfd album dat blijft rondspoken na beluistering. Hiphop vanuit een avontuurlijk perspectief; het Warp-label zou met deze release bepaald geen modderfiguur geslagen hebben. Nu is het Sub Pop dat met deze prikkelende plaat aan de haal gaat.  1. Free Press And Curl
  2. An Echo From The Hosts That Profess Infinitum
  3. Are You... Can You... Were You? (Felt)
  4. A Treatease Dedicated To The Avian Airess From North East Nubis (1000 Questions, 1 Answer)
  5. Youlogy
  6. Endeavors For Never (The Last Time We Spoke You Said You Were Not Here.  I Saw You Though.)
  7. Recollections Of The Wraith
  8. The King's New Clothes Were Made By His Own Hands
  9. Yeah You
  10. Swerve... The Reeping Of All That Is Worthwhile (Noir Not Withstanding)