×

Recensie

Jazz

14 september 2016

Positie 3 Jaarlijst 2016

Shabaka and the Ancestors

Wisdom of Elders

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Brownswood Recordings

Wisdom of Elders Shabaka Hutchings Shabaka and the Ancestors Jazz 4.5 Shabaka and the Ancestors – Wisdom of Elders Written in Music https://writteninmusic.com

De Britse saxofonist Shabaka Hutching mag de drukste man in de hedendaagse jazz genoemd worden. Nadat hij het afgelopen jaar met Sons Of Kemet, The Comet is Coming of Melt Yourself Down al ijzersterke albums uitbracht brengt hij nu onder de naam Shabaka and the Ancestors met Wisdom of Elders zelfs zijn allersterkste uit.

Dat spiritual jazz net zo dicht bij Shabaka ligt als zijn diepgewortelde liefde voor alles wat Afrika te brengen heeft, is de absolute voedingsbodem voor Wisdom of Elders. De liefde bracht hem de laatste jaren flink wat keren naar Johannesburg en binnen deze bruisende jazzscene maakte hij met een geweldige groep muzikanten (check alleen drummer Tumi Mogorosi al… wat een held is dat ook!!!) het album dat zijn grote werelddoorbraak gaat betekenen.

In tijden niet een jazzalbum gehoord dat zo geïnspireerd, emotievol, uitdagend en heerlijk vrij en onvoorspelbaar klinkt als Wisdom of Elders. De geweldig spelende muzikanten hebben voor Shabaka de ideale omgeving gecreëerd om het allerbeste uit zijn spel te halen. En mijn god! Wat maakt hij op dit album indruk!

En of het nu compactere composities als Joyous of OBS of juist die super indrukwekkende en lekker lang uitgesponnen composities als Mzawandile, The Sea (YEH!!!!!) of Natty zijn, alles op Wisdom of Elders raakt diep. Het is een album voor de jazz-eeuwigheid. Een tijdsdocument van jewelste. Een waar meesterwerk.  1. Mzawandile
  2. Joyous
  3. The Observer
  4. The Sea
  5. The Observed
  6. Natty
  7. OBS
  8. Give Thanks
  9. Nguni