×

Recensie

Jazz

19 maart 2020

Positie 36 Jaarlijst 2020

Shabaka And The Ancestors

We Are Sent Here By History

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Impulse

We Are Sent Here By History Shabaka and the Ancestors Jazz 4.5 Shabaka And The Ancestors – We Are Sent Here By History Written in Music https://writteninmusic.com

De Britse saxofonist Shabaka Hutchings is niet alleen een muzikaal zeer inspirerende persoonlijkheid maar tevens een politiek denker. Een muzikant die zich altijd uitspreekt over sociale achtergronden en politieke situaties en in de titels van zijn albums al zeer duidelijk is. De geweldige laatste van zijn band Sons of Kemet was getiteld Your Queen Is A Reptile (ons album van het jaar in 2018) en die van zijn al net zo interessante electronic outfit The Comet is Coming kreeg de spirituele titel Trust In The Lifeforce Of Deep Mystery mee.

Het nieuwe album van zijn Zuid-Afrikaanse band Shabaka and The Ancestors heeft de titel We Are Sent Here By History meegekregen. Een titel die in dit geval verwijst naar de door zanger Siyabonga Mthembu geschreven poëtische teksten en die over de oorsprong van Afrikaanse en Afro-Caribische cultuur en bevolking gaan, vertaald naar deze tijd.

Het album is het vervolg op het in 2016 uitgebrachte en indrukwekkende album Wisdom of Elders. Net als dat album opgenomen in Johannesburg en Kaapstad en met vrijwel dezelfde band met Mthunzi Mvubu (altsax), Ariel Zamonsky (contrabas), Gontse Makhene (percussie) en Tumi Mogorosi (drums). Daarnaast zijn Nduduzo Makhathini (Fender Rhodes), Thandi Ntuli (piano) en Mandla Mlangeni (trompet) als gasten aanwezig.

We Are Sent Here By History is wederom een opwindende aangelegenheid. De sound is zowel super ritmisch als spiritueel onderbouwd en juist door de teksten van Mthembu ook als titels te gebruiken (They Who Must Die, ‘Til The Freedom Comes Home, Teach Me How To Be Vulnerable) krijgt elke instrumentale compositie extra waarde en verbeeldingskracht mee.

Shabaka heeft een geweldige band met The Ancestors. Zoals hij eerder al eens in een interview aangaf is de Zuid-Afrikaanse jazzscene groot en super creatief en de keuze in muzikanten om een band mee te vormen eindeloos. De muzikanten van The Ancestors hebben een enorme muzikale bagage die vanuit de jazz gevoed met traditionele Afrikaanse elementen, en zeker niet alleen de ritmische, elke compositie inkleuren met een rijk palet aan instrumenten.

Geweldig hoe de twee saxen, Hutchings (tenor) en Mvubu (alt), samensmelten in sound, hoe diep en groovy de bas klinkt en hoe de drums en percussie daar steeds op aan sluiten. Luister naar tracks als Go My Heart, Go To Heaven of Finally, The Man Cried. Mooi ook hoe ze soms bijna terloops dub-invloeden in de composities laten binnensluipen.

Shabaka is over de laatste jaren een groot en belangrijk componist geworden en een machtig saxofonist die vol en krachtig de lijnen kan uitzetten in het steviger werk dan weer fraai ingetogen vanuit het hart speelt. Op We Are Sent Here By History heeft hij opnieuw nieuwe wegen gevonden om zijn boodschap van bewustwording en gemeenschappelijkheid in intrigerende composities om te zetten.

We Are Sent Here By History is ook een zeer belangrijk album. Als aanvoerder van de nieuwe Britse jazz zet Shabaka Hutchings nog steeds voor vele jonge Britse muzikanten de lijnen uit. Je muzikaal uitspreken is daar een van maar je ook duidelijk uitspreken over onrecht in de wereld (en momenteel hebben ze dan aan het Verenigd Koninkrijk al genoeg) de andere.

Met We Are Sent Here By History spreekt hij zich muzikaal wederom divers en gepassioneerd uit. Een album die jazz in al zijn vele intense vormen omarmt. Een album ook om over je heen te laten komen, te laten bezinken en nogmaals op te zetten en weer. Maar ik kan me echt niemand voorstellen die van jazz houdt en dat gelijk na de weergaloze albumopener They Who Must Die niet gelijk doet. De warmte en intensiteit van Shabaka’s saxspel is hartverwarmend, zijn boodschap is er een om eens flink in te duiken en zijn band is fantastisch. We Are Sent Here By History is wederom een weergaloze jazzervaring. 1. They Who Must Die
 2. You’ve Been Called
 3. Go My Heart, Go To Heaven
 4. Behold, The Deceiver
 5. Run, The Darkness Will Pass
 6. The Coming Of The Strange Ones
 7. Beasts Too Spoke of Suffering
 8. We Will Work (On Redefining Manhood)
 9. ‘Til The Freedom Comes Home
 10. Finally, The Man Cried
 11. Teach Me How To Be Vulnerable