×

Recensie

Roots

24 oktober 2016

Seth Walker

Gotta Get Back

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: The Royal Potato Family

Gotta Get Back Seth Walker Roots 4 Seth Walker – Gotta Get Back Written in Music https://writteninmusic.com

Seth Walker groeide op in Noord Carolina, als jonge twintiger verhuisde hij naar Austin waar hij zijn songwriting skills verfijnde, andere sterke troeven zijn het flexibele gitaarspel en een soepele tenorstem. Sinds 1996 distilleert hij uit een mengsel van gospel pop, R&B, country en jazzelementen een gepersonaliseerd repertoire. In Nashville vond hij in de gereputeerde songwriter en producer Gary Nicholson een ideale muzikale kompaan.

Een samenwerking die in 2009 naar Leap Of Faith leidt. Het in 2012 Time Can Change uitgebrachte is soberder van opzet en klinkt aanzienlijk minder gepolijst. Op Sky Still Blue is sterk op de broeierige muziekjes New Orleans ondertussen zijn officiële woonplaats gefocust.   Zoals de titel suggereert gaat Walker met Gotta Get Back op zoek naar zijn persoonlijke muzikale roots.

De onvolprezen Wood Brothers zijn opnieuw van de partij maar het is hun drummer Jano Rix die nu de productie beheert naast de percussie. Samen met Kevin Anker zorgt Rix voor de sfeervolle bijdragen op piano, orgel en Wurlitzer. Bovendien leiden de  opnamesessies na dik twintig jaar naar een heuse familiereünie met Walkers ouders en zus. Vader Scott, evenals de rest van de familie degelijk klassiek geschoold, tekent voor de bijzonder sfeervolle en opmerkelijke strijkersarrangementen.

Het is ongetwijfeld Walkers meest eclectische werkstuk tot dusver. Vanaf het met funky pianoriedels en dito gitaarlicks opgestarte High Time verzeilen we in een soundtrack van The Big Easy en verdwalen meteen met veel ‘fire in the belly’ in de swamps. Het samen met Oliver Wood gecomponeerde Back Around is onvervalste gospel met handclaps als percussie, een murmelende achtergrond koortje, machtig orgel- en pianowerk steunt de ingehouden soulvolle croonerzang die eveneens in Call My Name opduikt.

Met de onweerstaanbare dansende basbeat van Wayback Midnight huppelen we verder tot in de vroege uurtjes. Met een akoestische blues keert Walker terug naar  zijn geboortegrond, na het met stijlvolle strijkers omlijste The Sound Of Your Voice stappen we even op de reggaetrein met Turn This Thing Around. Nog sterker is het finale luik met  Dreamer, de titeltrack en het weerom met een langoureuze arrangement dat weemoed uitademt gestoffeerde Blow Wind Blow. Opmerkelijk en gevarieerd schijfje, benieuwd  met welke muziekjes Seth Walker op de opvolger uitpakt. 1. High Time
 2. Fire In The Belly
 3. Back Around
 4. Call My Name
 5. Movin' On
 6. Way Past Midnight
 7. Home Again
 8. The Sound Of Your Voice
 9. Turn This Thing Around
 10. Dreamer
 11. Gotta Get Back
 12. Blow Wind Blow