×

Recensie

Roots

10 mei 2019

Seth Walker

Are You Open?

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Royal Potato Family

Are You Open? Seth Walker Roots 4 Seth Walker – Are You Open? Written in Music https://writteninmusic.com

“Are you open for something new, are you open to this?”, vraagt Seth Walker zich halverwege zijn tiende studioplaat af in de akoestische getinte titelsong die naar Caraïben lonkt. Die vraag wordt alvast door Walker beantwoord met een gevarieerde collectie muziekjes die de opvolger van Gotta Get Back vullen. Begin vorig jaar kwam er nog een in het Mauch Chunk Opera House in Pennsylvania geregistreerd concert uit en afgelopen winter toerde hij nog uitgebreide in Europa. Terug in de States rijpte nieuw songwerk waarin zijn verblijf in Havanna doorklinkt  maar in New Orleans en Nashville tot stand kwam. 

De opnamen vonden plaats op verschillende locaties, ook buiten de studio, vaak in Seth’s huiskamer, zo ontstond een informele sfeer tijdens de sessies waarin producer Jano Rix, voor percussie en het toetsenwerk zorgt. Hij  haalt er opnieuw zijn kompaan bij The Wood Brothers bij. Chris Wood is een van de vier bassisten die geëngageerd werden. Het soepele gitaarspel van Walker dat meer dan ooit op de voorgrond komt creëert samen met de gitaar en pedal steel van Jean Paul Rugeirri een warme  achtergrond voor de muzikale exploratie waarbij Walker verder gaat dan ooit en zijn songs vanuit ritmische akkoorden opbouwt.

Giving It  All Away en een broeierig Inside flaneren op een jazzy groove terwijl All I Need op zonnige reggae surft. Pittig rinkelende gitaartonen dompelen Hard Road onder in een aanstekelijke Afrobeat. No More Will laat even een proteststem horen maar de zon blijft schijnen, dit samen met Gary Nicholson gecomponeerde drijft op gitaarakkoorden en omfloerst blazerswerk van Matt Glassmeyer. Dat komt terug in een strakke meer dynamische benadering in No Bird, met hulp van Oliver Wood uitgetekende funky stuff.

Na deze energieke oprisping keert de rust terug met Something To Hold . Percussief snarenspel, zware drumbeat en orgel ondersteunen het parlando van Underdog. Magnolia werd ooit onnavolgbaar fraai bezongen door J.J. Cale in een weemoedige ode aan een vrouw. Walker gebruikt de prachtige boom als poëtische metafoor in zijn gelijknamige song, een prachtige verstilde ballade. Seth Walker waagt zich op Are You Open? aan een meer exotisch getinte stilistische verruiming die wonderwel uitpakt op een avontuurlijke werkstuk.  1. Giving It All Away
  2. Inside
  3. All I Need To Know
  4. No More Will I
  5. Are You Open?
  6. Hard Road
  7. No Bird
  8. Something To Hold
  9. Underdog
  10. Magnolia