×

Recensie

Roots

14 oktober 2016

Session Americana with Jefferson Hamer

Great Shakes

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Self release

Great Shakes Session Americana Roots 4 Session Americana with Jefferson Hamer – Great Shakes Written in Music https://writteninmusic.com

Het in 2003 bij wijze van experiment in Cambridge, Massachusetts opgestarte muzikale folkproject leverde ondertussen al een handvol werkstukjes af. Session Americana herbergt muzikanten als gitarist Ry Cavanaugh waarbij bij Mary Black al eens ten rade gaat voor een song terwijl bassist Kimon Kirk met dames als Aimee Mann en Gaby Moreno samenwerkt. Dinty Child is een onderlegd multi-instumentalist die zich liet opmerken bij Rose Cousins, ook drummer Billy Beard werd bij Cousins en in de buurt van andere diva’s zoals Patty Griffin en Kim Richey gesignaleerd. Stuk Voor stuk doorgewinterde muzikanten die elkaar telkens terugvinden in Cambridge, Massachusetts. Zo keerde Cavanaugh na een verblijf in Ierland terug naar Boston.

Jefferson Hamer, een uit New York afkomstige gitarist en mandolinespeler die in het verleden al eens in de Lounge Lizard binnenwipte was ook present op de opnamesessies, die in de huiskamer van Kirk en op enkele andere locaties plaatvonden. Op Great Shakes is hij de sleutelfiguur die voor de arrangementen zorgt en achter het mengpaneel zit als co-producer. Het van Dallas Frazier en A.L. Owens afkomstige What Are Those Things, in 1968 door Charlie Louvin van de beroemde Brothers vereeuwigd, krijgt een respectvolle interpretatie. Het is overigens de enige cover en dat is niet verwonderlijk als je met de meer dan voortreffelijke songs van de bandleden kennismaakt.

Cavanaughs One Skinner is een bijzonder aardig binnenkomertje dat meteen blijft hangen. Hamer zorgt naast de arrangementen en de klankmix ook voor fijne songs zoals Helena, een meeslepende countryrocker en het akoestische Great Western Rail en het samen met Cavanaugh gecomponeerde Barefoot Sailors, een verfijnde folkballade De geïnspireerde harmonicabijdragen van de alom tegenwoordige Jim Fitting (Treat Her Right, Chris Smither) kleuren ook het songwerk van Kirk. Bumbershoot waarin echo’s doorklinken van het betere troubadourswerk uit de jaren zeventig, wordt evenals Big Mill in Bogalusa met een fraaie, melodieuze harmonicasolo opgeluisterd.

De bijdragen van Child zoals One Good Rain en het meer experimentele Tired Blue Shirt kunnen eveneens op onze waardering rekenen terwijl meer uitbundige momenten als Mississippi Mud ongetwijfeld ook op een podium moeiteloos overtuigen. Dat kan oje verigens nog deze maand zelf checken tijdens de tournee die Session Americana naar Europa brengt.  1. One Skinner
  2. Helena
  3. Bumbershoot
  4. Big Mill in Bogalusa
  5. What Are Those Things (With Big Black Wings)
  6. Tired Blue Shirt
  7. Great Western Rail
  8. Mississippi Mud
  9. One Good Rain
  10. Barefoot Sailors