×

Recensie

Roots

17 september 2019

Session Americana

North East

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht in eigen beheer

North East Session Americana Roots 4 Session Americana – North East Written in Music https://writteninmusic.com

In het verleden leverde Session Americana, het los-vast collectief van singersongwriter en multi-instrumentalisten uit Boston al  enkele bijzonder geslaagde muzikale projecten af. Op het twee jaar geleden tot stand gekomen Great Shakes plaatsten Ry Cavanaugh, Jim Fitting, Dinty Child en Billy Beard hun kompaan Jeff Hamer op het voorplan. De laatste tijd focust Hamer zich zoals Alameda recent nog illustreerde, op zijn solowerk en is dit keer niet van de partij in de dor Cavanaugh en Kris Delmhorst in goede banen geleide sessies.

Een imposant dameskransje werd wel uitgenodigd, naast Cavanaughs partner Jennifer Kimball horen we zang van Rose Polenzani, Isa Burke, Merrie Amsterburg, Ali McGuirck. Eerst komt het getalenteerde manvolk aan de beurt in deze fijne bloemlezing van songs verbonden met de Noordelijke Staten van Amerika in New England.  Een selectie uit het songwerk van plaatselijke songwriters, geworteld i in de Engelse traditie, zonder zich daarbij tot een welomlijnd genre of periode te beperken.

Na het van James Taylor geleende Riding On A Railroad met verfijnde fingerpicking en harmonica omgevormd tot een bluegrass song, de harmonica van Fitting duikt terug op in Bill Morrisey’s You’ll Never Get to Heaven waarbij Zac Trojano  herinnert aanaan de vergane glorie de ooit zo machtige industrie in de regio. Het van Tom Rush afkomstige Merrimack County refereert naar de destijds aan de Harvard in Cambridge  opbloeiende folkrevival vormt een bijzonder toepasselijke door fiddle en harmoniezang aangedreven slotnummer. Onderweg passeert naast het bekende werk van muzikanten uit Boston. Here Comes Your Man van The Pixies behoudt de krachtige structuur in de gestripte uitvoering terwijl Roadrunner zelfs op mandoline dicht bij de oerversie blijft.

Als enkele van de de eerder vermelde dames het vocale voortouw nemen in You Go your Way van Correia wordt het nog interessanter. Dat geldt eveneens voor het op ritmische gitaar en pianolijnen gebouwde The Night, een van de laatste songs van Mark Sandman, de voortijdig overleden frontman van Morphine. Er wordt teruggegrepen naar het werk van de betreurde Texaanse sessieman en meesterlijk songwriter, Stephen Bruton, Trip Around The Sun passeert in een met fraai gitaarwerk gelardeerde track .

Het Bad Girls geplukte Doing All The Lights van discodiva Donna Summer krijgt een adembenemende soulvolle reprise. Goodbye, vroeg werk van Patti Griffin, wordt door Jennifer Kimball met een meer dan waardige en in al haar eenvoud  beklijvende uitvoering bedacht. Met het zweverige Driving werd ik voordien nog nooit geconfronteerd, het blijkt afkomstig van Christopher Pappas, die het uit New Hampsire afkomstige combo The Everyday Visuals aanstuurde. Zweverig melodisch songwerk en tot dusver een zorgvuldig verborgen parel die tot enig speurwerk naar het origineel uitnodigt, dat geldt overigens voor het dozijn tracks dat passeert op deze bijzonder fraaie hommage. 1. Riding on a Railroad
 2. You’ll Never Get to Heaven
 3. Here Comes Your Man
 4. You Go Your Way
 5. The Night
 6. Trip Around the Sun
 7. Dim All the Lights
 8. Roadrunner
 9. Goodbye
 10. Driving
 11. Merrimack County