×

Recensie

Roots

03 oktober 2013

Session Americana

Love And Dirt

Geschreven door: Norbert Tebarts

Uitgebracht door: Continental Record Services

Love And Dirt Session Americana Roots 3.5 Session Americana – Love And Dirt Written in Music https://writteninmusic.com

Love And Dirt is weer zo’n album dat in ons land veel later uitkomt dan in de VS, daar was de release al september 2012. Session Americana komt uit Boston, de leden noemen zich op de website een ‘rock band in a tea cup, or possibly a folk band in a whiskey bottle’. Een mooie omschrijving, want de band is inderdaad wat te ‘soft’ voor de rock en te ‘ruig’ voor de folk. En toch, helemaal in het midden zitten ze ook niet. De ene keer gaat het meer naar de rock, de andere keer naar de folk, dat verschilt per nummer.

Het woord ‘band’ is al gevallen, toch gaat het meer om een collectief van ervaren muzikanten, die samen heel veel plezier lijken te hebben in het samen maken van americana. Dat heeft inmiddels geresulteerd in een handvol studioalbums, waarvan Love And Dirt de laatste vinger vormt. Het is gemaakt door de 5 muzikanten van het collectief, samen met 7 gastmuzikanten. Het album bestaat uit 9 nummers en een intro. De nummers zijn op 1 na allemaal eigen nummers. Die ene cover is een mooie versie van Love Changes Everything, van Amy Correia.

Als gezegd, de muziek op het album bewandelt het brede spectrum van americanamuziek. Het begint met het mooie, folky Down To You (met fijne mondharmonica en prachtige samenzang), maar het heeft met de midtempo nummers The Rattle And Clatter en Beauty’s In The Eye ook een lekkere Bluesy sound.

Een instrument dat een belangrijke rol heeft, is de mondharmonica. Op een erg mooie manier, aanwezig, maar in dienst van de muziek. Het zorgt regelmatig voor een zweem van melancholie, die goed past bij de invallende herfst. Mooi voorbeeld van een nummer met die sfeer is Raking Through The Ashes (onder de tracklisting vind je een liveversie van dit nummer). En nu het toch over instrumenten gaat, de slidegitaar op Love Changes Everything klinkt toch ook wel erg mooi. En die mandocello (grote broer van de mandoline) mag ook niet onbenoemd blijven. Met al deze ingrediënten is de muziek op Love And Dirt is geschikt voor zowel de aandachtige luisteraar als voor degene die een lekker muziekje op de achtergrond wil.

Session Americana toert op dit moment door Engeland en Ierland. De kans is groot dat ze daar veel applaus krijgen. De muziek die ze maken past erg bij die landen, bij de cultuur van gezellige pubs met livemuziek. De muziek heeft naast een lekker laid-back gevoel ook een grote puurheid. Het heeft een kracht van eenvoud en puurheid. Het beste woord om de muziek te omschrijven is misschien wel ‘aangenaam’.

De productie van Love And Dirt was in handen van Paul Kolderie, die eerder werkte met namen als Warren Zevon, Pixies, Radiohead, Hole, Dinosaur Jr. en Throwing Muses. Niet bepaald te vergelijken met Session Americana, wat dus vooral het brede vakmanschap van Kolderie aangeeft.

Het hoesje van het album ziet niet bepaald uitnodigend uit. Het is een ouderwetse jewelcase, met een eenvoudig dubbelgevouwen velletje erin met wat foto’s, maar zonder bijvoorbeeld de teksten. En ja, uiteindelijk gaat het zeker om het oor, maar het oog wil ook wat. Zoals het er nu uitziet, zou je er maar zo aan voorbij lopen. En juist dat zou zonde zijn. Love And Dirt is namelijk een erg mooi album geworden!  1. Down To You
  2. Love Changes Everything
  3. Raking Through The Ashes
  4. The Rattle And Clatter
  5. Easier
  6. Gold Mine
  7. Beauty’s In The Eye
  8. Barbed Wire
  9. So Far From Your Door