×

serpentwithfeet

Soil

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Secretly Canadian

Soil serpentwithfeet Alternative 4 serpentwithfeet – Soil Written in Music https://writteninmusic.com

Wat een bijzonder talent is zanger/songschrijver Josiah ‘Serpentwithfeet’ Wise toch. Maakte de EP Blisters, in samenwerking met electronic held Haxan Cloak, bekend om de zo donkere ambient klanken, in 2016 al volop indruk. Met debuut album Soil, gemaakt met hiphop band Clams Casino, mmph en Katie Gately, intrigeert Wise nog veel meer.

Dat muziekvernieuwers Kate Bush en Björk inspirerende invloeden hebben op vele nieuwe jonge artiesten mag duidelijk zijn. Wise is daar geen uitzondering op. Lekker eigenwijs creëert hij zijn eigen muzikale wereld en ook tekstueel laat hij weinig onbesproken. De muziek is zo bijzonder als je het maar kunt krijgen, vol met verrassingen en super slimme vondsten. En Wise zingt ronduit geweldig, zelfs zonder in eerste instantie, echt op de teksten te letten, emotioneert hij met zijn van soul en gospel doortrokken stem al optimaal.

Van de kale albumopener Whisper tot aan albumafsluiter Bless Us Heart trekt Wise een wonderbaarlijk interessante muzikale wereld open. Een wereld die zich per luisterbeurt verder openbaart. Soil is een album over de liefde: de intimiteit, de opwinding, de teleurstelling en het verliezen. De uit Brooklyn, New York, afkomstige Wise heeft weinig over zijn leven te verbergen waarbij hij zijn hele arsenaal aan vocale mogelijkheden in de strijd gooit.

Met songs als het imponerende Cherubim (‘I get to devote my life to him/I get to sing like the cherubim’), het ongelooflijke Invoice (wat een stem, wat een stem!!), het van vocale manipulatie voorziene Mourning Song, het waanzinnige, dik opgetrokken, Waft (‘Already I need you/Someday I’ll plant seeds with you’ ) en hoogtepunt van het album: Slow Syrup. Een song die met strijkers doortrokken en een tekst die verhaald over een liefdesbreuk, zijn eigen imponerende muzikale imperium opbouwt. Indrukwekkend hoe Wise hier, met die geweldige stem van hem, en een gesampled jongenskoor op de achtergrond, onbedaarlijk emotioneert. Het ingetogen Bless Us Heat, subtiel tegelijk indrukwekkend in arrangement, sluit het album magistraal af.

Soil is een indrukwekkend album van een artiest die alle aandacht verdient. Het is niet alleen een van de meest opvallende albums van dit jaar, maar zal dat, met zekerheid, tot in de lengte der dagen blijven. Een album dat met de dag, week, maand op je in zal blijven groeien. Meesterlijk! 1. whisper
 2. messy
 3. wrong tree
 4. fragrant
 5. mournin song
 6. cherubim
 7. seedless
 8. invoice
 9. waft
 10. slow syrup
 11. bless ur heart