×

Recensie

Jazz

29 maart 2020

Serendip

The Tale

Geschreven door: Jordi De Beule

Uitgebracht door: Impeka

The Tale Arnaud Guichard Serendip Jazz 3.5 Serendip – The Tale Written in Music https://writteninmusic.com

Zowel de Londense als de Belgische scene brachten de afgelopen jaren verfrissende jazz voort. Op dit album, dat met één voet in de spiritual jazz staat, komen beide werelden samen. Een sterk debuut van Arnaud Guichard en zijn band Serendip.

De aandachtige lezer zag zijn naam al opduiken in de credits van Moses Boyd’s Dark Matter, waar hij sax speelt op B.T.B. Guichard en Boyd waren nog klasgenoten op Trinity en werkten zelfs samen aan het eindproject van de drummer. Vandaag resideert Guichard weer in Brussel, maar behoudt hij zijn band met het bruisende Londen door een maandelijks optreden in The Crypt.

Het hoeft dus niet te verbazen dat The Tale een wat onbelgische sound heeft. Geïnspireerd door de Perzische mythe van De Drie Prinsen van Serendip, duikt het in een wereld die bands als Maisha ook wel eens opzoeken. De casting van Jake Long op drums en percussie is dan ook perfect. Met belletjes, ratelaars, conga’s, krassen en tikken op cimbalen, creëert hij de mystieke arena waar de anderen kunnen instappen. Wat daarin gebeurt, laten ze graag aan het toeval over – of moeten we zeggen: de serendipiteit. Kortom, het geluid is vaak erg open en dit geeft het kwartet de kans om heerlijk te improviseren. Zo kunnen we in de opener al meteen genieten van Guichard die een eerste keer diep graaft tijdens zijn solo. Live viel ons al op hoeveel body zijn geluid heeft en dit komt ook op de plaat tot zijn recht.

Al laten we ons ook graag meeslepen door aanstekelijke composities als Prince Two en Prince Three. De nummers zitten uitstekend in elkaar en passen prima in het narratief van de plaat. We maken bovendien beter kennis met het talent van gitarist James Kitchman, die vooral in Prince Two een heerlijke solo uit de mouw schudt. Bassist Michele Montolo charmeert dan weer in het bijzonder in The King en Serendipity, dat nog een laatste keer het vuur aan de lont steekt.

En zo is dit debuut een echte page turner. Guichard en de zijnen vertellen een intrigerend verhaal met een geluid dat we aan onze kant van het Kanaal maar zelden horen. We want more.

 

 

   1. Prince One
  2. Prince Two
  3. Prince Three
  4. The Pregnant Lady
  5. The Camel Owner
  6. Lonesome
  7. The King
  8. Serendipity